Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Luyksgestel: Stevensbergen & Hoogste top 16km.

GPS
Routebeschrijving

De hoogste 'natuurlijk" top van de provincie Noord-Brabant is 44 meter hoog, ligt ten zuiden van Luyksgestel en heeft geen specifieke naam.
Het hoogste punt van Noord-Brabant is de Gulberg bij Nuenen, dit is echter een voormalige vuilnisstortplaats die 62,3 meter hoog is.
Vanaf de oude kerktoren (Kerkstraat 100 Luyksgestel) wandelen we naar de molen De Grenswachter waar ook het bakkerijmuseum is gevestigd.
Even later wandelen we langs de Heilige Kruiskapel, een kapel uit 1727.
Dan wandelen we de bossen binnen en volgen we verschillende bospaden door de Bergeijkse Bossen. We passeren o.a. een groot heidegebied waar verschillende waterputten zijn aangelegd.
Als we de Postelsche Heideweg oversteken wandelen we naar het natuurgebied Stevensbergen. We lopen dwars door dit gebied langs heidevelden en enkele zandstuifgebieden. Het hoogste punt in dit gebied is 43,7 meter hoog.
Dan volgen weer enkele bospaden en komen we bij een akkergebied langs de Belgische grens. We steken hier even de grens over en wandelen door een heide/struiken gebied verder.
Even later lopen we Nederland weer binnen bij grenspaal 191. Hier vlak bij deze grenspaal ligt het hoogste natuurlijk punt van de provincie Noord-Brabant met een hoogte van 44 meter. De top ligt een beetje verstopt in wat bosjes, langs een mountainbikepad.
Als we verder wandelen lopen we door het Venakkerbosch, hier volgen we verschillende bospaden en komen langs de Zwartven.
Na nog enkele bospaden komen we bij het buurtschap Boscheind en even daarna lopen we weer via enkele bospaden terug langs de Heilige Kruiskapel.
Via de Kapellerweg lopen we langs de molen De Grenswachter weer terug naar de oude kerktoren in Luijksgestel waarvan in 1958 de kerk is gesloopt. Terug op de plek waar we deze wandeling begonnen.

De Grenswachter
Stevensbergen
Grenspaal 191
Zwartven
Boscheind