Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Loon op Zand: Wandelroute Huis ter Heide 9km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling begint bij het recreatiegebied van het Blauwe Meer aan de Baan achter de Plakken waar voldoende parkeergelegenheid is.
De wandelroute Huis ter Heide is een wandeling van de Vereniging Natuurmonumenten die loopt door de bossen, heidevelden en het vennengebied bij Loon op Zand.
Op de kruising Baan achter de Plakken/Splinderspad lopen we het onderharde pad in bij de afsluitboom en gaan de groene pijlen volgen.
Al snel passeren we een kleine uitkijkheuvel met een bank wat ons een fraai uitzicht geeft over het vennengebied.
Daarna lopen we eerst door een grasvlakte met veel akkerbloemen, dan weer even een stukje over het Splinderspad en dan weer over een onverhard pad door een grasvlakte. Even later lopen we de bossen in en maken een klein uitstapje naar een uitkijkpunt bij de Plakkeven.
We vervolgen onze wandeling en blijven een pad volgen door de bossen. Na enige tijd komen we bij een uitkijkheuvel bij de Leikeven waar we een fraai uitzicht over deze ven hebben, dat grotendeels was ontgonnen voor de landbouw. Natuurmonumenten heeft hier op 400 hectare 40 tot 50 cm van de bemeste toplaag afgegraven om het huidige vennengebied te realiseren met het project Lobelia.
We volgen het pad langs de ven en komen even later bij een vlonderpad. Vanaf dit vlonderpad kan men bijzondere plantjes zien die thuishoren op deze natte moeras ongeving, waaronder het vleesetende plantje de Zonnedauw. Daarna loopt de vlonder dwars door de ven heen.
Aan de andere zijde van het vlonderpad lopen we verder richting de uitkijktoren bij de Vossenbergvennen waar Schotse hooglanders pootje baden in het water. De Schotse hooglanders helpen Natuurmonumenten om het gebied open te houden.
Na enkele paden lopen we een smal bosgebied binnen tussen 2 vennen en zien we verschillende vogels waaronder de Middelste Bonte Specht. Rondom de vennen zagen we Zilver- en Purperreigers.
Dan wandelen we verder over verschillende onverharde paden en komen we weer terug bij het beginpunt van deze wandeling.

Uitzicht
Plakkeven
Leikeven
Vlonderpad
Vossenbergvennen