Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Heeswijk-Dinther: Abdij, Kasteel en de Leijgraaf 16km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandelroute begint voor de kerk in Heeswijk-Dinter aan de Hoofdstraat.
Na de kerk lopen we via de Abdijstraat naar de Abdij van Berne, deze Adbij is de oudste nog bestaande kloostergemeenschap van Nederland. De Abdij van Berne werd door ridder Fulco van Berne gesticht in 1134.
Daarna wandelen we Heeswijk-Dinther uit en komen bij het riviertje de Leijgraaf. Vervolgens wandelen we over een pad langs de Leijgraaf verder tot we bij een klein bos komen. We lopen hier dit bos binnen en volgen enkele bospaden.
Midden in dit bos vinden we een zebrapad dat een overblijfsel is van een openlucht kunsttentoonstelling uit 2010.
Als we weer bij de Leijgraaf uitkomen volgen we het pad langs dit water tot de Meerstraat. Hier verlaten we de Leijgraaf, steken deze over en wandelen even later langs de Meierijsche Museumboerderij. Naast dit boerenmuseum ligt de het recreatieoord Landgoed De Wildhorst.
Dan lopen we de "Heeswijksche Bosschen" binnen en volgen verschillende bospaden. Na een tijdje passeren we een openlucht theater en komen door een fraaie eikenlaan. Eén van de monumentale lanen van het Landgoed Kasteel Heeswijk.
Als we de Leijgraag oversteken passeren we een tweetal stenen Leeuwen als poortwachtens en wandelen naar het monumentale kasteel Heeswijk. Al vanaf de 11e eeuw was hier een zgn. Motteburcht (een versterkte heuvel) en in de Middeleeuwen werd het kasteel gebouwd met een slotgracht. Na 1835 werd het kasteel grondig verbouwd. Voor het kasteel, aan de bosrand ligt een Airborn monument.
Als we verder wandelen passeren we de witte Looz-Corswarem Hoeve en even later komen we langs het riviertje de Nieuwe Aa dat even verderop in de Leijgraaf stroomt. We steken de Leijgraaf over en wandelen langs dit water verder naar het punt waar de Leijgraaf in de rivier de Aa stroomt.
Vanaf hier volgen we het pad langs de Aa tot de Brugstraat bij Middelrode, steken hier de Aa over en wandelen aan de andere kant van de Aa weer terug. Na geruime tijd passeren we rechts een kopie van de Mottenburch/uitkijktoren.
We steken hier de Aa weer over en lopen via een bomenlaan verder. Even later steken we de Aa weer over en lopen langs de oever van dit water terug naar Heeswijk-Dinther. Bij de Baron van de Bogaerdelaan steken we weer de Aa over en lopen terug naar kerk waar we deze wandeling begonnen.

Abdij van Berne
Leijgraaf
Museumboerderij
Kasteel Heeswijk
Aa