Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Gemonde: Dommelroute 15km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandelroute begint op de parkeerplaats bij de de Heilige Lambertuskerk aan de Dorpstraat.
Via het Kerkeind wandelen we Gemonde uit en lopen naar het riviertje de Dommel.
De Dommel was ooit een belangrijke rivier en werd al in de Romeinse tijd genoemd. De rivier is 125 kilometer lang waarvan 35 kilometer in België ligt.
Aangekomen bij de Dommel gaan we het pad dat vlak langs het water ligt een tijdje volgen. Na een tijdje passeren we een oude zijarm dat nu een natuurgebied is genaamd de Dommelbeemden. Op deze oude dichtgroeiende meander zien we veel waterlelies.
Als we verder lopen verlaten we even de Dommel, wandelen door een akkerlandschap en passeren een boomgaard. Daarna komen we weer bij de Dommel en steken deze over waarna we wandelen naar het Landgoed Venrode.
Landgoed Venrode is gelegen op een stuifzandrug waarin zich door verstuivingen een aantal vennen hebben gevormd. We lopen langs deze vennen en passeren ook een oude grafheuvel.
Na een lange bomenlaan komen we bij de drukke Gestelseweg die we helaas even moeten volgen. Bij de ingang van de Golfclub lopen we de bossen weer in, we passeren een parkeerplaats en wandelen naar het Landgoed Zegenwerp.
Dit landgoed is ontstaan uit een Frankische nederzetting aan de oever van de Dommel. Het behoort tot één van de oudste landgoederen van ons land en is rond 1850 veranderen naar de Engelse landschapsstijl.
Als we verder lopen passeren we een visspassage en komen we weer op een pad langs de Dommel.
Na enige tijd bereiken we een stuw in de Dommel. In het middelste gedeelte van deze stuw is een doorlaatopening met een grote schroef gebouwd. Door het water hier langs te leiden, gaat de schroefturbine draaien en wekt zo groene stroom op voor ca 170 huishoudens.
We steken hier de Dommel over en volgen nog even een pad langs het water. Dan verlaten we de Dommel en wandelen verder waarbij we langs de molen De Genenberg komen. Een witte rond stenen korenmolen uit 1841, vlak daarna passeren we de oude boerderij De Wielse Hoeve.
Dan lopen we een onverhard pad op en via smalle paadjes lopen we door een akkerlandschap richting Gemonde. Als we Gemonde weer binnenlopen wandelen we via een paar straten terug naar de Heilige Lambertuskerk waar we deze wandeling begonnen.

Dommel
Dommelbeemden
Grafheuvel Venrode
Stuw
De Genenberg