Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Geertruidenberg: Stadswandeling 6/12km.

GPS
RouteInformatie

Deze stadswandeling door Geertruidenberg is een ANWB wandeling van 4km die wij wat hebben uitgebreid en aangevuld tot 6km.
Men kan de korte stadswandeling doen van 6km maar ook de route verder uitbreiden naar 12km waarbij we via her riviertje de Donge naar het oude centrum van Raamsdonkveer wandelen en daarna terug naar Geertruidenberg.
Deze stadswandeling loopt door de oude handelsplaats en garnizoenstad Geertruidenberg, de route loopt bijna geheel over verharde paden.
De route begint op de Markt in het centrum van Geertruidenberg bij het VVV kantoor waar volop parkeergelegenheid is. Bij het VVV kantoor is een beschrijving van deze route te verkrijgen met veel uitleg over de route, de panden en de geschiedenis.
Vanaf de Markt lopen we langs een aantal oude panden naar de Koestraat. Ook hier zien we weer enkele oude panden met een paar fraaie trapgevels.
We lopen verder langs het Commandeurshuis, een oude stadsweide, een historische begraafplaats, een kleine uitkijktoren in het stadspark waarna we aankomen bij het bastion, een verdedigingsstelsel uit de Middeleeuwen.
Na wederom een aantal oude panden lopen we onder de poort door van het machtige Arsenaal, deze marktkazerne dateert uit 1826. Als we de route vervolgen lopen we langs de begraafplaats naar het Vissersbolwerk, het Galgenbolwerk en het Staatenbolwerk en lopend we over de oude verdedigingswallen waar we beneden het oude kruithuis zien liggen.
Via het Schippershuys, het Wachthuis en een fraai binnenhofje lopen we langs de oude Vishal. Als we door de Kerkstraat komen vergeet dan vooral niet even in de Kerkstraat omhoog te kijken naar de Potteschijter!!!!
Dan wandelen we via de Gasthuisstraat en de Statenlaan naar de buitengracht van Geertruidenberg. Vanaf hier wandelen we om een deel van de stad heen en zien de stadsmuren en wallen.
Als we aankomen bij een bruggetje over de stadswal kan men kiezen om links terug te lopen naar het beginpunt op de Markt of rechts via het riviertje de Donge te wandelen naar Raamsdonkveer waar we een wandeling maken langs de oude gevels van Raamsdonkveer.

Als we weer terugkomen op de Markt zien we de ingang van de statige St. Geertruidskerk.
Op de Markt staan nog een paar oude waterpompen alsmede de Joodse Synagoge en het voormalige Stadhuis bij het gebouw de Roos, het startpunt van deze historische wandeling.

Markt
Uitkijktoren Stadspark
Kruithuis
Vishal
Potteschijter