Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Esch: Halsche Beemden 14km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandelroute begint op het Marktplein In Esch.
Vanaf het Marktplein zien we de St. Willibrorduskerk, we volgen even de Leunisdijk tot we Esch uitlopen.
Na het kombord lopen we links de Koningsweg in en wandelen deze uit naar de Mariakapel uit 1954.
Als we rechts de Molenwijkseweg zijn opgelopen passeren we al snel de recreatieplas De Langspier waarna we een spoorlijn oversteken.
Vlak daarna lopen we links het bosgebied binnen van Sparrenwijk. Aan het einde van de bomenlaan lopen we links een kaboutenpad op. Daarna wandelen we verder over verschillende bospaden, we passeren een boerenhoeve en na enige tijd steken we de Esscheweg over. We lopen dan het Landgoed Eikenhorst binnen en passeren enkele waterpartijen.
Na nog enkele kleine bospaadjes komen we bij een zijarm van de Essche Stroom en lopen we het gebied van de Halsche Beemden in. Hier laat men een deel van de Esscher Stroom weer flink meanderen.
Aangekomen bij een betonnen bruggetje, steken we deze over en lopen langs het gekanaliseerde deel van de Esscher Stroom verder over een grasdijk tot we bij een stuw komen.
Na de stuw lopen we nog even rechtdoor en wandelen via het Tolpad onder de drukke A2 door. Op deze plek van de A2 was rond 1742 een tolboom, op de weg tussen 's Hertogenbosch en Eindhoven (naar Luik) genaamd de Halse Barrier. Huize Oude Tol herinnert ons nog aan dit stukje geschiedenis.
Dan lopen we het Landgoed De Halse Barrier binnen, een landschapspark met een waterpartij, een ven en wat hoogte verschillen.
Als we het park weer uitlopen, wandelen we via het Tolpad over de dijk weer terug tot aan de stuw in de Esscher Stroom. Voor de stuw dalen we links af en komen bij de meanderende Esscher Stroom waar we een pad langs deze stroom gaan volgen.
Na enige tijd gaan we links via een klaphek naar de Hal, dat even verderop als een onverharde weg de bossen weer inloopt van het Landgoed Eikenhorst.
Als we na verschillende bospaden aankomen bij de Esscherweg, volgen we deze tot de spoorbaan, steken deze over en gaan direct links de Heikant op. Al snel lopen we daarna via een onverhard pad Esch weer binnen.
Na enkele straten lopen we langs de St. Willibrorduskerk en wandelen terug naar het Marktplein waar we deze route begonnen.

St. Willibrorduskerk
Sparrenwijk
Halsche Beemden
Esscher Stroom
Landgoed De Halse Barrier