Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Eindhoven: Oude NS-wandeling - Dommel 15km.

GPS
RouteInformatie

Deze Dommelroute wandeling is een oude NS-wandeling die begint bij het station Eindhoven.
Ondanks dat deze Dommel route een oude NS-wandeling is, is hij nog prima te lopen.
Vanaf het station Eindhoven (achterzijde) lopen we schuin rechts over de Kennedyplein, steken de Fellenoord over en lopen via het Limbopad naar de Dommel.
Vanaf hier gaan we de Dommel geruime tijd volgen. Eerst via een parkachtige omgeving en steken daarna de Dommel over en lopen via de andere oever (Dutmalapad) verder.
Even later steken we de drukke Onze Lieve Vrouwestraat over en lopen verder langs de Dommel, langs een sportcomplex en verlaten Eindhoven.
Na de Opheuslaan lopen we een bosbegied binnen en verlaten we even de Dommel. We lopen om een waterzuiveringsbedrijf heen waarna we weer verder door de bossen lopen richting de Kleine Dommel en de Opwettensewatermolen. Deze watermolen is een dubbele onderslagmolen en heeft gefungeerd als koren-, olie- en zaagmolen.
In Nuenen lopen we via het Wetterseind langs de sportvelden, steken de A270 over en even later een spoorbaan waarna we de bij de Sint Antoniuskapel komen.
Daarna wandelen we Nuenen weer uit en komen weer bij de Kleine Dommel en zien we de Collse watermolen. Deze Collse watermolen is een dubbele onderslagmolen en heeft gefungeerd als koren- en oliemolen.
Dan gaan we geruime tijd een smal pad volgen langs de Kleine Dommel. We passeren verschillende rietkragen en wilgenbossen tot we aan het Eindhovens kanaal komen. Even verder op steken we dit kanaal over en lopen weer terug naar de Kleine Dommel.
Wederom gaan we de Kleine Dommel een tijdje volgen tot we aankomen bij Geldrop. Dan lopen we door en langs de tuinen van het kasteel van Geldrop en komen even later in het centrum van deze plaats. Na het grote plein in de binnenstad van Geldrop lopen we langs de grote St. Brigidakerk en komen even later bij het station van Geldrop, het eindpunt van deze oude NS-route.

Dommel
Opwettense watermolen
Sint Antoniuskapel
Collse watermolen
St. Brigidakerk