Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Chaam: Chaamse bossen en beken 16km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling begint op de parkeerplaats bij het oude raadhuis bij de Wouwerdries.
We wandelen naar het centrum van Chaam bij de Antonius Abtkerk.
We lopen vanaf de kerk een stukje noordwaards over de Bredaseweg en via het Elsakkerpad verlaten we Chaam en wandelen over een graspad door een weilandgebied.
Via de Heikansestraat lopen we verder en na de Wijngaard Dassemus wandelen we over een graspad langs de Groot Heiveldsebeek. Dit pad langs de beek gaan we geruime tijd volgen. We lopen eerst enige tijd langs de achterkant van de wijngaard en steken dan de voormelde beek over.
We wandelen verder over verschillende graspaden door een bosachtig gebied en soms weer langs enkele akkers tot de Broekse Beek. We steken deze beek over en wandelen langs deze beek verder tot de Snijderseweg waarna we door het buurtschap Snijders-Chaam komen.
Dan lopen we het bosgebied binnen van de Valkenberg en de Chaamse bossen, steken de Valkenbergse Lei over en wandelen door de bossen verder waarbij we enkele vennen en heidevelden passeren.
Na een tijdje wandelen we langs de bosrand van het Prinsenbos verder en zien we rechts verschillende open landbouwgebieden. We lopen hier soms weer langs de Valkenbergse Lei en na geruime tijd steken we deze over.
Even later wandelen we door een kabouterbos en komen we bij het Geuzenpad waar we rechts tussen de akkers doorlopen.
Als we aankomen bij de Wilderstraat steken we deze schuin over en wandelen over de Kerkdreef verder. Even daarna passeren we de oude Pelicaenhoeve en de fundamenten van de oude Schuurkerk.
De fundamenten van een oude schuurkerk zijn hier zichtbaar gemaakt en het kruis wat hier staat, is het oude torenkruis van de Antonius Abtkerk.
Als we verder wandelen lopen we Chaam binnen en komen we weer bij het beginpunt van deze wandeling.

Oude Raadhuis
Wijngaard Dassemus
Chaamse bossen
Chaamse bossen
Schuurkerk


Chaam: Chaamse Beek en Chaamse Bossen 18km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling begint bij het oude gemeentehuis van Chaam aan het Raadhuisplein waar parkeerruimte is.
Via de Wouwerdries lopen we Chaam uit en passeren op de Kerkdreef de oude Pelicaenhoeve en de fundamenten van de oude Schuurkerk.
Daarna lopen we over onverharde paden langs akkers en weilanden richting de Chaamse bossen.
We lopen naar het gebied van het Ossegoor dat deel uitmaakt van de Chaamse Bossen. De naam "goor" betekent dat het een drassig gebied is. Sinds enige jaren staat een deel van het Ossegoor geheel onder water en dat heeft weer nieuwe ontwikkelingen voor flora en fauna tot gevolg. Veel verdwenen plantensoorten keren terug en het grote, ondiepe water blijkt heel aantrekkelijk voor watervogels, maar ook voor waterjuffers en libellen die er volop zijn.
Na het Ossegoor volgen we verschillende graspaden kris kras door de Chaamse Bossen en passeren we enkele fietspaden. Wederom volgen er nog een aantal slingerpaadjes en dan komen we op de Snijderseweg en passeren enkele boerderijen.
Bij een wit bruggetje komen we bij de Chaamse Beek en gaan het smalle pad langs deze beek volgen. Het pad slingert door het struikgewas langs de beek en we passeren de Libellebank en een paar draai en klaphekjes.
Bij het landgoed Valkenberg lopen we langs verschillende houtwallen met vele wilgenbomen.
We passeren even later een stuk van de Molenroute en de Heikantschebeek. Na een paar klaphekjes lopen we een tijdje langs de wijnranken van de wijngaard Dassemus.
Dan passeren we enkele bedrijfspanden en lopen via het Elsakkerpad naar de drukke Bredaseweg. Even later passeren we het centrum van Chaam en komen weer bij het beginpunt van deze wandeling aan de Raadhuisstraat.

Kerk Chaam
Ossegoor
Chaamse bossen
Chaamse beek
Wijngaard Dassemus


Chaam: Chaamse Kiep 19 km.

GPS
RouteInformatie

Deze Chaamse Kiepwandeling begint op de parkeerplaats bij een doodlopende zijweg van de Putvenweg net buiten Chaam.
Deze wandeling loopt grotendeels door de bossen voa onverharde paden, alleen het laatste stuk loopt over verharde wegen.
We verlaten de parkeerplaats en lopen direct de bossen in. Over smalle bospaden loopt de route verder waarbij we geregeld fiets- en ruiterpaden oversteken. De route loopt hier door een productiebos waarbij ieder perceel een eigen nummer heeft.
Daarna bereiken we de open vlakte van het Ossengoor, een gebied met veel heide en even later passeren we enkele vennen met veel libellen en waterjuffers. Sommige bospaden in dit gebied zijn hoog begroeid met gras.
Na een gebied waar veel bosbessen groeien komen we, na een slagboom en picknicktafel, in een open weidegebied met een natuurcamping. Doch even later lopen we via een zandpad de bossen van het landgoed Valkenberg weer in.
Nadat we de Chaamse Beek zijn overgestoken lopen we door een knotwilgenlaan verder naar het natuurgebied Het Broek waar een extra rondje gelopen kan worden over een Laarzenpad dat een afstand van 1 km heeft.
Nadat we de Heikantse Beek zijn overgestoken lopen we door open weilandgebied naar de oude molen die we aan de achterzijde passeren. Dit is het gebied van de Chaamse Kiep, een hoensoort die ook wel de Chaamse hoen wordt genoemd.
Vanaf hier volgen we een paar stille asfaltwegen om na enige tijd de bossen weer in te lopen naar de Putven, een fraaie grote ven met watervogels, midden in de bossen gelegen.
Via enkele bospaden bereiken we kort daarna de Putvenweg, steken deze over en komen weer bij het beginpunt van deze wandeling.

Ossengoor
Vennengebied
Oude Molen
Putven
Chaamse Bossen