Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Bergeijk: Wateringenpad 14km.

GPS
RouteInformatie

De wandeling begint op de parkeerplaats bij de werkschuur van Natuurmonumenten, aan de N69 vlak voor de Belgische grens (schuin tegenover een benzinestation).
We steken de N69 over en lopen over een onverharde weg de Woeste Polder in en gaan voor de Woeste Polderhoeve een smal paadje in langs de Beekloop.
Bij een stuw en de Liskesbrug steken we de Beekloop over en lopen het natuurgebied de Maaij binnen en komen bij een aantal oude visvijvers.
De dertien voormalige visvijvers zijn een fenomeen in de Kempen en zijn een broedgebied voor vele watervogels. Midden tussen deze vijvers staat de vogelkijkhut De Liskes van waaruit we een prachtig overzicht hebben over de omliggende vijvers.
Na het natuurgebied lopen we door de bossen en komen bij de Belgische grens. Daarna lopen we het natuurgebied De Wateringen binnen en passeren even later weer een paar kleine vijvers. Onderweg zien we enkele informatie borden over waterhuishouding in dit natuurgebied.
Nadat we enkele watergangen zijn overgestoken via kleine bruggetjes komen we bij het Wateringenhuis, een gerestaureerd Waterhuis dat vroeger werd bewoond door de "Waterbazen". Nu is het een klein natuurmuseum dat helaas maar beperkt open is.
Na het Waterhuis lopen we over onverharde paden naar de Borkelsedijk bij Lommel-Bergeijk en steken even later weer de grans over en volgen een smal pad langs en door enkele weilanden vlak langs de grens.
Bij de N69 even naar rechts en schuin tegenover grenspaal 186 lopen we het natuurreservaat van de Hageven binnen. Voor het veengebied gaan we naar links en lopen met een grote boog weer terug naar de parkeerplaats bij de werkschuur van Natuurmonumenten.

Beekloop
Oude visvijver
Vogelkijkhut De Liskes
Wateringen
Wateringenhuis