Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Alphen (NB): Rondom Alphen 16km.

GPS
RouteInformatie

Vanaf de parkeerplaats wandelen we door het kleine centrum van Alphen.
We wandelen de Stationstraat in en passeren eerst een klein wit kerkje waar het Oudheidkundig Streekmuseum Alphen is gevestigd en komen daarna bij het tracé van het Bels Lijntje.
Het Bels Lijntje was een spoorlijn tussen Tilburg en Turnhout dat in 1973 werd gesloten. Van 1974 tot 1982 reed de Stichting Stoomtrein Tilburg-Turnhout met een toeristische stoomtrein ritten van Tilburg tot Baarle-Nassau en terug.
Wij wandelen een stuk over het tracé van het Bels Lijntje en na een viaduct verlaten we dit tracé en wandelen naar het bosgebied van het landgoed De Hoevens. Als we het riviertje de Leij oversteken gaan we een tijdje een pad volgen door een bosgebied.

Als we het bosgebied verlaten wandelen we verder over een stille asfaltweg en na enige tijd steken we het tracé van het Bels Lijntje over en passeren daarna een klein kappeltje.
Dan lopen we naar het buurtschap 't Zand dat bestaat uit een bosrijke villawijk en lopen daarna het bosgebied binnen van het recreatiegebied 't Zand. Hier zien we een grote recreatie plas met veel zand, groenstroken en diverse speeltoestellen.
We wandelen de recreatieplas half rond en lopen daarna het bosgebied binnen van de Chaamse Bossen.
Hier in de Chaamse Bossen gaan we verschillende bospaden volgen, soms door de bossen en dan weer langs de bosrand met uitzicht over enkele weides.
Als we aankomen bij de onverharde Boerenbaan lopen we de bossen weer in en passeren we wat natte heide met enkele vennen en een moerasgebied.

Vanaf hier volgen we weer verschillende bospaden en komen daarna op de brede onverharde Maastrichtsebaan. Vanaf hier gaan we dit brede bospad geruime tijd volgen richting Alphen. Onderweg passeren we hier de Willibrorduskapel, de kapel zou zijn gebouwd op een oude waterput, de Willibrordusput.
Als we het bosgebied uitlopen zien we de eerste huizen van Alphen en bij de Zandstraat lopen we Alphen binnen.
Bij de Molenstraat zien we links achter een plein de gotische kerktoren uit de 16e eeuw van de Willibrorduskerk en even later lopen we naar het centrum van Alphen waar we deze wandeling begonnen.

Streekmuseum
Landgoed De Hoevens
Recreatiegebied 't Zand
Willibrorduskapel
Willibrorduskerk