Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Vroenhoven: Jekerdalwandeling 24 km.

GPS
RouteInformatie

De start van de wandeling ligt eigenlijk net over de grens in België maar aangezien een groot deel van deze route over Nederlands grondgebied gaat heb ik deze fraaie route hier beschreven.
Vanaf de brug over het Albertkanaal in Vroenhoven lopen we richting Kanne en al snel steken we de grens weer over naar Nederland waarna we bergopwaarts lopen naar de wijngaard van de Apostelhoeve. In de afdaling komen we langs een vleermuizengrot.
We lopen verder langs de Nekumhoeve en steken de Jeker over waarna we via een smal pad omhoog lopen naar de Pietersberg waar we het eindpunt van het bekende Pieterspad passeren.
Wandelend langs de rand van de Pietersberg hebben we regelmatig uitzicht over de afgraving van dit gebied.
Even later hebben we een prachtig uitzicht over de Jekervallei en het kasteel van Neerkanne waarna we uitkomen boven op de Duivelsgrot, een mergelgrot waar we in kunnen lopen (mits we even afdalen).
De route vervolgend komen we op de top van de 170 meter hoge kunstmatige berg D'n Observant waarna we afdalen naar het sluizencomplex van Ternaaien met zijn schuthoogte van 15 meter.
Na de sluizen lopen we verder langs het Albertkanaal, tussen de 30 meter hoge uitgesleten mergelrotsen, naar het plaatsje Kanne waar we het kanaal oversteken en verder lopen door de Jekervallei. Hierna komen we uit bij de ingang van het in de mergel gebouwde Fort Eben-Emael.
Via de kerk van Emael klimmen we omhoog naar het kalkplateau boven de grotten van Kanne en wandelen over dit plateau, via een afdaling, terug naar Kanne.
Hier kunnen we kiezen of we de route terug naar Vroenhoeven aan de linker of rechterkant van het Albertkanaal voortzetten. Aangezien de linkerkant op dit moment volledig in de schaduw ligt van mergelrotsen kiezen we voor de overzijde waarna we na 3 kilometer weer uitkomen bij de brug van Vroenhoven, het startpunt van deze zeer afwisselende wandeling.

Apostelhoeve
Duivelsgrot
Sluizencomplex
Albertkanaal
Fort Eben-Emael