Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Valkenburg: Ravensbosch & Geuldal 16km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling beginnen we op het Berkelplein in Valkenburg.
Vanaf het Berkelplein lopen we langs de Geul, passeren de Barbarakapel en een vistrap in de Geul.
We blijven langs de Geul lopen en wandelen door en langs het centrum van Valkenburg, passeren de Geulpoort en kasteel Halder.
Bij het Odapark verlaten we de Geul en wandelen naar de spoorlijn Maastricht-Heerlen waar we bij de Spoorlaan het spoor oversteken. Via de Parallelweg en de Bosstraat wandelen we verder, lopen onder de drukke A79 door en lopen dan gelijk links het Ravensbosch binnen.
Via verschillende paden lopen we door dit bos en na geruime tijd dalen we af naar de Strabeek, die we een stukje gaan volgen tot de Charles Eckdreef waar we rechts deze dreef in lopen. Hier op de hoek zien we voor ons de Hoeve Holswick.
Na enige tijd gaan we links een smal onverhard pad in en na een klein klimmetje passeren we rechts een kleine Joodse begraafplaats.
We volgen nu een aantal onverharde paden door een glooiend terrein wisselend in een open veld of kleine bossen. Aangekomen bij het Kloosterbos wandelen we dit bos binnen en dalen af naar een brede half verharde weg. Na enige tijd passeren we de Calvariekapel en Chateau L'Ermitage.
Via de Stevensweg lopen we onder de A79 door en steken even daarna de spoorbaan weer over. Via onverharde paden wandelen we verder, passeren de Martinuskapel en komen daarna bij de Geul die we oversteken.
We wandelen langs de Geul richting Geulhem en passeren enkele groeven aan de rechterzijde. In Geulhem passeren we de Geulhemmermolen. Het huidige watermolen dateert uit 1768, rechts aan de Geulhemmerweg liggen nog enkele grotwoningen.
Na de watermolen blijven we het pad langs de Geul geruime tijd volgen tot we aan komen bij het Chalet Tivoli. Na de terrassen van Tivoli en Gasterij Koningswinkelhof gaan we rechts een onverhard pad in dat langzaam omhoog loopt. Dit pad gaan we geruime tijd volgen door het Polferbosch en klimt omhoog naar de Cauberg.
Boven aan de Cauberg steken we de weg over en lopen aan de overzijde direct een onverhard pad in dat langszaam daalt. We passeren het oude (gesloten) Aquarium van Valkenburg en even later een begraafplaats.
Even later komen we bij de asfaltweg van de Cauberg die we verder afdalen. Aan de overzijde passeren we de Lourdesgrot en de ingang van de Gemeentegrot.
In Valkenburg lopen we rechts de Daalhemmerweg in en na enige tijd gaan wel links via trappen omhoog en wandelen langs de muren van het kasteel van Valkenburg. Als we weer afdalen zien we links de Berkelpoort. We lopen naar rechts en wandelen terug naar het Berkelplein waar we deze wandeling begonnen.

Valkenburg
Hoeve Holswick
Grotwoningen
Geul
Berkelpoort


Valkenburg: 4 Natuurparken 14km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling voert ons door de 4 natuurparken rondom Valkenburg, Ravensbosch, Ingendael, Bergseheide en het Polferbos.
Vanaf het Berkelplein wandelen we naar het station van Valkenburg, steken we het spoor over en lopen via de Kloosterweg al snel de bossen in en klimmen via een lang bospad omhoog naar een boven gelegen plateau.
Boven aangekomen passeren we de Hoeve Heihof en even daarna de drukke A79, waarna we bij een Mariakapel langs de weg uitkomen.
Dan lopen we via een veldweg naar de bossen van het Ravensbosch en passeren een tweetal bosvijvers. De route loopt verder door en langs de bossen en naast ons verschijnt het beekje de Strabeek, die we even gaan volgen.
En dan komt Nederlands enige dalbrug inzicht en lopen we onder de A79 door richting Houthem. We lopen nog even langs de spoorbaan en wandelen dan Houthem binnen en naar het Chateau St. Gerlach, het oude klooster, dat nu een hotel is.
Vanaf nu lopen we het natuurpark Ingedael binnen, eerst over enkele lange graspaden en dan naar het riviertje de Geul, die we via het Ingendaelerbroske oversteken, waarna we langs de oever van de Geul deze wandeling vervolgen.
We passeren Chalet Tivoli en de Gasterij Koningswinkelhof en lopen een typisch holle weg in, die we heuvelopwaarts gaan volgen tot boven aan de Cauberg. Boven aan de Cauberg lopen we door het bungalowpark Kasteeldomein De Cauberg en verlaten dit park aan de achterzijde.
Nu lopen we een klein bosgebied binnen en dalen af naar Valkenburg. Onderweg hebben we fraaie uitzichten op de kasteelruine van Valkenburg en even later lopen we langs het kasteel, Valkenburg binnen en via het voetgangersgebied lopen we terug naar het het Berkelplein waar we deze wandeling begonnen.

Station Valkenburg
Mariakapel
Ravensbosch
Chateau St. Gerlach
Kasteelruine Valkenburg