Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Vaals: Historisch Moresnet 15km.

GPS
RouteInformatie

Moresnet, het oude ministaatje, dat is 1816 werd opgericht.
Omdat het gebied een belangrijke zinkmijn had waar zowel de Nederlanders als de Pruisen aanspraak op wilden maken. Echter na 103 jaar van zelfstrandigheid, werd in 1919 het gebied alsnog aan Belgie toegevoegd, nadat de zinkmijn was uitgeput.
Het oude ministaatje lag ingeklemd tussen het huidige Nederland, Duitsland en Belgie, zodat het bekende drielandenpunt, destijds ooit een vierlandenpunt was. Op het drielandenpunt is op de grond nog steeds in de bestrating het puntje van Moresnet aangegeven.
Deze wandeling loopt langs de historische plekken van het staatje Moresnet en begint bij het drielandenpunt op de Vaalserberg, waar tevens het hoogstepunt van Nederland is gelegen (322m).
Na de Boudewijntoren, lopen we direct de bossen in en zien direct de eerste oude grenssteen van het oude mini staatje. Het staatje werd aangegeven door 60 grensstenen, waarvan de meeste nog steeds aanwezig zijn.
De wandeling blijf voorlopig, soms flink dalend, over bospaden lopen, waarbij we regelmatig uitzicht hebben over het glooiende landschap en de Belgische plaats Gemmenich. Tevens zien we de spoorlijn van Montzen naar Aken onder de Vaalserberg uitkomen.
We passeren de bidweg van Aken naar Chapelle en verlaten het bosgebied. Wandelend langs de voormelde spoorlijn lopen we naar plaatsje Moresnet en passeren het grote spoorviaduct over de Geul en wandelen langs het kerkhof Moresnet binnen.
Langs de kerk van Moresnet, verlaten we het plaatsje weer en via een paar stegels, lopen we door weilanden weer onder het grote viaduct door naar de oevers van de Geul, die we vanaf hier een tijdje zullen volgen tot aan Kelmis. Via het trace van de vroegere spoorbaan lopen we Kelmis binnen en passeren de plek waar vroeger de belangrijke zinkmijn was gelegen.
Vanaf de kerk van Kelmis, lopen we langs het oorlogsmonument en verlaten Kelmis met een forse klim langs het kapelletje van Sint Vitus, waarna we weer bij de bossen aankomen. We passeren wederom de eerder genoemde bidweg van Aken naar Chapelle en blijven flink klimmend het bospad volgen, waarna we uiteindelijk weer uitkomen bij het drielandenpunt, het beginpunt van deze historische wandeling.

Drielandenpunt
Grenspaal Moresnet
Geulviaduct
Moresnet
Geul