Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Neerkanne: Pelgrimsroute Maastricht 15 km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling start in Neercanne op de grens met België.
We lopen naar de Kapel van het Heilige Graf uit 1647 in rococo-stijl.
Daarna wandelen we langs een mergelgrot bij de Muizenberg en verder langs Chateau Neercanne het enige terrassen-kasteel van Nederland uit 1698. Vanaf het boven terras hebben we een fraai uitzicht over het Jekerdal.
De route loopt verder langs de Cannerberg, we passeren de oude toegangspoort van het voormalige NAVO centrum en de Jezuietenberg. Daarna lopen we langs de wijngaarden omlaag en zien we de Apostelhoeve op de Louwberg. Even later passeren we de St. Servaasbron.
Bij de oude watermolen Lombok steken we de Jeker over en gaan dit riviertje geruime tijd volgen. Onderweg passeren we regelmatig natuurstenen met een gedicht erop. We blijven de Jeker volgen en komen bij de stadsmuur van Maastricht. We passeren eerst de waterpoort "De Reek" en lopen even later via het Begijnenstraatje bij de Poort Waarachtig Maastricht binnen en passeren de oude papiermolen oftewel het oude Pesthuis.
Dan wandelen we door de Hellepoort langs de statige Onze Lieve Vrouwe Basiliek naar het fraaie gezellige Vrijthof, passeren de St. Janskerk met zijn 70 meter hoge rode toren en de daarnaast gelegen St. Servaasbasiliek.
Via de Ezelsmarkt lopen we naar het Nieuwenhoffpoortje in de stadmuur bij de Zwingelsput en steken de Jeker over. Na het stadspark gaan we via de Luikerweg omhoog de Pietersberg op en passeren even later het Fort St. Pieter.
Via het ENCI-bos lopen we over de Pietersberg en passeren het eindpunt van het bekende Pieterpad. Hier hebben we fraaie uitzichten, links over de mergelgrotten en rechts over de omgeving, de Apostelhoeve, Chateau Neercanne en de Cannerberg. Even later dalen we af en zien we links de Duivelsgrot in het mergel gesteente van de Pietersberg.
Dan lopen we Neercanne binnen en via het Molenpad steken we bij de oude watermolen de Jeker weer over en komen weer uit bij het begintpunt van deze fraaie Pelgrimsroute.

Chateau Neercanne
Apostelhoeve
St. Servaasbron
Waterpoort De Reek
Duivelsgrot