Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Meerssen: Pelgrimsroute 15 km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling start op de Markt in Meerssen voor de Basiliek.
Daarna lopen we door het centrum van Meerssen en komen bij de Joodse Synagoge gebouwd in 1852. In de deuren staan alle namen gegraveerd van de Joden die in Meersen woonachtig zijn geweest.
We verlaten Meerssen en lopen over een glooiend terrein met fraaie uitzichten op de omgeving naar het buurtschap Humcoven. We passeren de Watervalderbeek en lopen daarna heuvelopwaarts naar de Biesenberg en verder naar het buurtschap Schietecoven met uitzicht op de start en landingsbaan van het vliegveld Maastricht-Aachen.
We steken de A2 over en passeren een Mariakapelletje en lopen verder naar Bunde, een bedevaartplaats dat in het bezit is van een relikwie van St. Rochus, de beschermheilige tegen de pest.
Na Bunde lopen we door de weilanden, passeren verschillende draaihekjes en wandelen naar het Bunderbos, het steilste hellingbos in Nederland met hoogte verschillen van 80 meter. In dit bos ontspringen verschillende beekjes.
Na verschillende klimmetjes en een steile trap bereiken we het oude kloosterpark van het voormalige kloostercomplex Overbunde op de Dennenberg waar we door het kloosterpark wandelen naar Bunde.
Na Bunde passeren we de A2 weer en lopen naar de oevers van de Geul. Vanaf hier gaan we via een smal kronkelpad een tijdje de Geul volgen en komen na enige tijd bij het station van Meerssen.
Via het fraaie Beaufortpark lopen we langs een oude stadsmuur met een poort weer terug naar de statige Basiliek van Meerssen waar we deze wandeling begonnen.

Joodse Synagoge
Watervalderbeek
Kloosterpark Overbunde
Geul
Beaufortpark


Meerssen: Mergelroute 10 km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling start net buiten Meerssen, bij de rustig gelegen uitspanning De Nachtegaal en voert ons over en langs verschillende mergelgroeven en plateaus.
Vanaf het riviertje de Geul en de verschillende mergelgrotten wandelen we al snel omhoog naar het dorpje Berg waar we de drukke N590 oversteken en verder lopen over het mergelplateau. Vanaf de top van de Bemelerberg dalen we via een steil pad af naar beneden, richting het dorpje Bemelen en wandelen door langs de verschillende mergelgrotten die hier in de kale mergelranden te zien zijn.
Door een bosrijk gebied vervolgen we onze route en bij de Koelboschgrubbe klimmen we weer omhoog naar het plateau om terug te keren naar het dorpje Berg, waarna we een stukje door dit plaatsje lopen.
We verlaten Berg en lopen door boomgaarden en komen langs een oude mergelgroeve, waarna we de bossen van de Dellen inwandelen.
Na verschillende bospaden loopt de route, via een breed bospad, steil naar beneden richting het Geuldal waar we even later in uitkomen.
Via de Dellenweg wandelen we door het Geuldal weer terug naar het beginpunt van deze fraaie mergelroute.

Startpunt Mergelroute
Uitzicht Bemelerberg
Mergelgrotten
Koelboschgrubbe
Geul