Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Kerkrade: Anstelvallei & Wilhelminaberg 12km.

GPS
RouteInformatie

Vanaf de parkeerplaats bij kasteel Erenstein lopen we naar kasteel Erenstein.
Kasteel Erenstein en de landerijen er omheen liggen in een gebied dat de Groene Long en Cranenweyer genoemd wordt. De gracht om het kasteel wordt gevoed uit de Anstelerbeek. Het kasteel dateert uit de 14e eeuw en is nu een hotel.
Via het kasteel lopen we door de toegangspoort en verder richting de Anstelerbeek.
We wandelen verder langs de beek die even verderop uitmond in een groot meer 'Cranenweyer'.
De oude steenkoolmijnen in dit gebied loosden hun vervuilde afvalwater in de omliggende beken waaronder de Anstelerbeek. Na de mijnsluitingen kreeg de omgeving een beter aanzien, de beken werden schoner, er werd een wandelgebied aangelegd en er kwam een stuw in de Anstelerbeek waardoor er een stuwmeer ontstond de Cranenweyer. Vanaf 1974 het enige stuwmeer van Nederland.
We lopen geruime tijd verder langs de Anstelerbeek tot we aankomen bij het kleine station van Eygelshoven.
Dan lopen we naar het buurtschap Oude Hopel en lopen daarna omhoog door de bossen van het natuurgebied Strijthagen.
We wandelen verder langs een 4-tal kleine meren en daarna langs de Strijthagerbeek door het Strijthagerbeekdal.
Als we de Strijthagerbeek oversteken klimmen we via een smal pad fors omhoog om daarna via nog een tweetal steile paden naar de top van de Wilhelminaberg te klimmen.
De Wilhelminaberg is een kunstmatige heuvel die ontstaan is als afval steenberg van de oude Staatsmijn Wilhelmina. De Wilhelminaberg heeft een hoogte van 225 meter.
Op de westhelling van de Wilhelminaberg ligt de overdekte skipiste SnowWorld en op de noordwesthelling is een 248 meter lange trap gebouwd met 508 treden. De trap is de langste en grootste trap van Nederland.
Dan dalen we via verschillende zigzag paadjes af van de Wilhelminaberg door een bosrijk gebied. Passeren een grote manege en lopen verder tot we aankomen bij de eerste huizen van Kerkrade. Direct daarna lopen we weer een bosgebied binnen en steken even later bij een viaduct de drukke N300 over en lopen verder langs de ingang van de dierentuin GaiaZoo.
Daarna wandelen we weer een bosgebied binnen en dalen af naar de Anstelvallei waar we de Dentgenbacherbeek oversteken en het pad gaan volgen langs deze beek.
We passeren een klein moerasgebied en komen daarna uit voor de Anstelerbeek waarna we terug lopen naar het beginpunt van deze wandeling.

Kasteel Erenstein
Anstelerbeek
Klim Wilhelminaberg
Langste trap
Moerasgebied