Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Heythuysen: St. Elisabeths & Leudalroute 7/13km.

GPS
RouteInformatie

In het Leudal, gelegen in de driehoek Heythuysen, Roggel en Haelen, zijn verschillende wandelingen uitgezet.
Alle routes beginnen bij de parkeerplaats aan de Roggelseweg, waar een informatiebord staat en worden aangegeven d.m.v. gekleurde palen en zijn daardoor makkelijk te lopen.
Vanaf de parkeerplaats wandelen we langs het "Streekmuseum Leudal" en het St. Elisabethshof, met zijn aanlokkelijk terras, waarna we de Leubeek oversteken en rechts het bos inlopen. Al spoedig lopen we langs de Tungelroysche Beek die hier door de bossen slingert. Even later steken we de beek over en lopen een natuurgebied binnen en even later passeren we het Elisabethsklooster.
We steken de Roggelseweg over en het terrein wordt gelijk heuvelachtiger en als we even later bij de Zelsterbeek aankomen wordt het hoogte verschil groter en neemt zelfs ravijnachtige trekjes aan. Waarbij de beek in de diepte onder ons door het terrein slingert.
We verlaten de Zelsterbeek en komen even later bij de oevers van de Leubeek aan, die we oversteken bij de Engelse brug, waarna we een klein uitstapje maken naar de St. Servaaskapel.
Daarna lopen we weer omhoog naar de Litsberg, "litsen" is het Limburgs voor "Naar beneden glijden", hetgeen hier zeer van toepassing is gezien de steile zandwal omlaag naar de ver onder ons gelegen Leubeek. We blijven voorlopig boven op de rand van het Leubeekdal lopen, een ideale plek om IJsvogeltjes te spotten.
Na enige tijd, dalen we af en komen bij de St. Ursulawatermolen uit, die door de Leubeek wordt aangedreven. In de aangrenzende molenruimte kunnen we zien hoe er graan wordt vermalen tot meel. Eveneens is er een expositieruimte over de omringende bossen en beken van het Leudal.
Vanaf hier blijven we langs de beek wandelen en komen uit bij de ruine van de Elisabethmolen, deze watermolen werd in 2e wereldoorlog gedeeltelijk verwoest omdat de ernaast gelegen munitiedepot werd opgeblazen.
Hierna komt het eindpunt van deze zeer fraaie route weer inzicht, langs het streekmuseum wandelen we weer terug bij de parkeerplaats.

Tungelroysche Beek
Engelse brug
St. Servaaskapel
St. Ursulawatermolen
Leubeek