Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Herkenbosch: Oude NS-wandeling - Meinweg (3dg) 47,5km.

GPS
RouteInformatie

De Meinweg is een tweedaagse NS wandeling die gaat van station Roermond (met de bus naar Herkenbosch) naar het Duitse Brüggen en met een boog terug gaat langs het riviertje de Swalm naar het eindpunt bij station Swalmen.
Maar aangezien het Maas/Swalm/Nettenpad vanaf het marktplein van Swalmen geheel door de bossen naar Herkenbosch loopt is het dus mogelijk om vanuit Swalmen deze 2-daagse wandeling uit te breiden tot een 3-daagse tocht en zodoende in 3 etappes rond te lopen met als begin en eindpunt Herkenbosch of Swalmen. De rondwandeling van 3 dagen wordt dan 47,5km.

Vanuit Herkenbosch waar de eigenlijke wandeling begint komt men al snel langs het bezoekerscentrum Meinweg.
Via verschillende bosgebieden met diverse heidevennen en een voormalig stuifzandgebied komen we op de Grote Herkenbosser baan, een lang recht pad dat mogelijk ontstaan is toen Napoleon de gemeenschappelijke gronden verdeelde onder de verschillende dorpen.

Dit is ook het gebied van de drie breuklijnen, de Meinwegbreuk, Zandbergbreuk en de Peellandbreuk die in 1992 nog een aardbeving veroorzaakte. Deze breuken lopen parallel aan elkaar door het gebied heen.
Op afstand lopen we langs de staatsmijn "Beatrix" en steken de grens over waar we het dorpje Elmpt bereiken.
Via een diep ingesneden beekdal lopen we naar het gezellige historische stadje Brüggen. Hier krijgen we voor het eerst de Swalm te zien.

Langs de oevers van de Swalm en tussen verschillende kleine meren door wandelen we door een natuurreservaat met daarin een uitzichttoren.
Vanaf deze toren hebben we een fraai uitzicht over het gebied.
We blijven de oevers van de Swalm zoveel mogelijk volgen en wandelen richting de Nederlandse grens.
Via een beekdal van de Swalm gaat de route de plaats Swalmen binnen en via het fraaie marktplein eindigt de route bij het station van deze gemeente.

Als we via de 3e etappe terug lopen naar Herkenbosch wandelen we Swalmen uit en lopen door de bossen naar de Duitse grens die we oversteken en via verschillende bospaden wandelen we verder.
Over een grenspad met een aantal grenspalen bereiken we bij grenspaal 408 de prachtig gelegen Melickerven en wandelen Nederland weer binnen.
Even later passeren we de oude spoorbaan van de IJzeren Rijn die dwars door het natuurgebied van de Meinweg gaat en daarna lopen we naar het Bezoekerscentrum Meinweg.

Een verdere beschrijving van de etappes vindt men hier bij de meerdaagse paden.


Herkenbosch: Paardengat en Reewegroute 9 km.

GPS
RouteInformatie
De Paardengat en Reewegroute is eigenlijk een combinatie van twee wandelingen.
Deze wandelingen zijn uitgezet door Staatsbosbeheer, die door het nationaal park De Meinweg loopt, de route gaat geheel over onverharde paden.
De route start even buiten Herkenbosch bij een parkeerplaats aan de oude spoorbaan aan de Meinweg, aan het begin van de Meinweg staat een bezoekerscentrum.
De gehele route wordt aangegeven door paaltjes met een blauwe en later met een groene kop en is daardoor makkelijk te lopen.
Er zijn verschillende wandelingen uitgezet in dit gebied die eventueel zijn te combineren.
De Meinweg is een prachtig natuurgebied met veel glooiingen, in het begin loopt men door de bossen en even later komt men in open heide terrein bij de schilderachtige Rolvennen, dit zijn oude turfgaten met vele waterlelies die door de natuur verder zijn begroeid.
Hierna stijgt het pad ruim 60 meter omhoog om daarna steil af te dalen naar een poel genaamd Het Paardengat, hier liet men vroeger de paarden drinken.
Door de bossen, met vele vogelgeluiden, loopt de route terug naar de oude spoorbaan waar de route overgaat in de met groene palen gemarkeerde Reewegroute. In deze bossen leven nog vele dieren als vossen, bunzings, steenmarters, hermelijnen en wezels. Men passeert een uitkijkpost waar men met een beetje geluk wilde zwijnen en reeën kunt zien.
In dit gedeelte van het bos is voor kinderen een speciale route uitgezet met bontgekleurde palen terwijl ze in de schijvenboom op de schijven hun naam kunnen zetten.

Heide
Rolven
Paardengat
Uitkijktoren
Meinweg