Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Eijsden: Schiereiland Lanaye 10km.

GPS
RouteInformatie

Vanaf de kerk aan de Wilhelminastraat lopen we via de Diepstraat naar de Maasoever.
Bij de Maasoever aangekomen steken we met een pontje de Maas over naar Lanaye.
Lanaye ook wel Ternaaien genoemd is een langgerekt schiereiland dat wordt omgeven door de Maas en het Albertkanaal en het is Belgisch grondgebied. De breedte van dit schiereiland is slechts enkele honderden meters.
Aangekomen op Lanaye lopen we links de dijk op langs de Maas waar we een klein rondje maken op een landtong om daarna ver doorlopen langs de Maas richting het dorpje Nivelle.
Aan de overzijde van de Maas zien we het kasteel van Eijsden waar we later nog langs zullen komen met deze wandeling.
In Nivelle gaan we via de Rue des Buissons en de Rue Oger Ruth over steken naar de andere zijde van Lanaye. Het Maaseiland Lanaye is hier maar 500 meter breed. Aan het einde van de Rue Oger Ruth gaan we rechts een onverhard pad op tussen de struiken en onder de bomen door.
We gaan dit pad geruime tijd volgen tot links de brug zichtbaar wordt over het Albertkanaal. Hier lopen we onder een viaduct door en komen even later uit op de Rue Du Village waar we links gaan en omhoog lopen naar de oever van het Albertkanaal.
Links zien we de brug over het Albertkanaal, recht voor ons kalksteen rotsen en rechts zien we de sluizen van Ternaaien.
We lopen nu langs het Albertkanaal richting de sluizen van Ternaaien. Na enige tijd zien we links het Albertkanaal afbuigen richting Antwerpen. Rechts zien we het begin van de Pietersberg met de top de Observant.
Het sluizencomplex bestaat uit vier sluizen die een hoogteverschil van 15 meter overbruggen tussen de Maas en het Albertkanaal.
Bij het sluizencomplex lopen we een stukje terug en gaan links een onverhard voetpad op dat na enige tijd afdaalt naar de Maasoever. Bij de Maasover aangekomen wandelen we rechts langs de Maas terug naar het Pontje dat ons weer terug brengt naar Eijsden.
In Eijsden aangekomen volgen we rechts een smal paadje langs de Maas en klimmen even later links omhoog naar de kasteeltuin van het kasteel van Eijsden. Via de kasteeltuin lopen we langs het kasteel dat dateert uit 1636. Via de hoofdpoort verlaten we het terrein en lopen links terug naar het beginpunt langs de Maas van deze wandeling.

Pontje
Eijsden
Sluizencomplex
Langs de Maas
Kasteel Eijsden