Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Bemelen: De Dellen en Curfsgroeve 12km.

GPS
RouteInformatie

Vanaf parkeerplaats in Bemelen wandelen we naar de Mariagrot, aan de westzijde van de Mettenberg.
Daarna klimmen we verder omhoog over de Mettenberg en dalen weer af waarna we de Gasthuis oversteken en verder lopen door een heuvelachtig terrein.
Na een afdaling zien we voor ons weer enkele grotten van de Bemelerberg.
Als we verder wandelen komen we over een hoogte plateau en lopen naar het dorpje Terblijt waar we doorheen wandelen. Even na Terblijt wandelen we de Groeve Blom binnen en dalen af in de groeve.
De Groeve Blom is een voormalige dagbouwgroeve waar tot 1998 Mergel werd gewonnen. De groeve is daarna overgedragen aan het Limburgs Landschap.
Als we de groeve uitlopen gaan we verder door een open weidelandschap en volgen het pad van de Bliergrubbe door een aantal draaihekjes (Stiegelkes). Na enige tijd verlaten we deze route en lopen rechts de Mesberg op naar het dorpje Berg.
Als we Berg weer verlaten lopen we door een bosgebied, dalen een stuk af en komen bij de Curfsgroeve. We klimmen hier een stuk omhoog en even later gaan we via een lange trap verder omhoog naar een uitkijkpunt boven de Curfsgroeve waar we een wijds uitzicht hebben over de groeve.
De Curfsgroeve is een oude dagbouwgroeve die tot 40 meter diepte is uitgegraven en nu in beheer is van de stichting Limburgs Landschap. Op verschillende dagen kan men de groeve bezoeken via een 200 meter lange tunnel.
Daarna volgen we een pad boven langs de groeve tot we aankomen in het bosgebied van De Dellen. Dit gebied dat ingeklemd ligt tussen de Geul en de Curfsgroeve is zo'n 75 ha groot en bestaat voor het grootste deel uit een hooggelegen plateau met bossen.
We wandelen hier een deel door en langs deze bossen en hebben regelmatig weer uitzicht op de Curfsgroeve.
Dan steken we de drukke Rijksweg N590 over en lopen over een hoog plateau naar het gebied en de bossen van de Bemelerberg.
De Bemelerberg is een heuvel en natuurgebied met bossen maar we zien ook verschillende weidegebieden waar veel schapen lopen.
Als we na geruime tijd aankomen bij een paar uitkijkpunten zien we het dorpje Bemelen en in de verte de stad Maastricht liggen. We staan hier boven op de Strooberggroeve, die onder ons in de Bemelerberg in het kalksteen is uitgehouwen.
We dalen hier af en zien links eerst de wijngaard Bemelerberg en daarna rechts de verschillende ingangen van de Strooberggroeve waar we vlak daarvoor bovenop stonden.
Dan lopen we naar het dorpje Bemelen en komen weer bij het beginpunt van deze wandeling.

Groeve Blom
Bliergrubbe
Trap Curfsgroeve
Curfsgroeve
Bemelerberg