Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Bourtange: Vestingsroute Bourtange 12,5km.

GPS
Routebeschrijving

Historie en natuur, dat is waarop de wandelaar van deze route in en rondom Bourtange wordt getracteerd.
Men ziet de historie en voelt de geschiedenis terwijl men in het omliggende gebied veel kan genieten van de natuur met zijn planten en vogels. Verder heeft men prachtige uitzichten over de landerijen.
Bourtange vormde tot laat in de Middeleeuwen een grote natuurlijke barriere langs de Duitse grens en deze route geeft een overzicht van de geschiedenis van deze vestingstad en zijn omgeving. Een folder met de routebeschrijving is te verkrijgen bij het informatiecentrum van Bourtange.
Vanaf het informatiecentrum loopt de route voor de Contrescarpbrug naar links, langs de buitengracht van de sterpuntvormige verdedigingswallen van Bourtange en we komen uit bij de buitenste beschermingsdijk, de Bakovenskade. Over deze oude verdedigingslinie wandelen we geruime tijd in de richting van de grens met Duitsland en passeren we een zeer oude Franse grenspaal.
Op de grens met Duitsland wandelen we korte tijd in het "buitenland" waarna we terugkeren naar Nederlands grondgebied.
Door de weilanden loopt de route verder richting de zuidzijde van Bourtange en passeren we wederom de grachtengordel aan de buitenzijde en wandelen we verder naar het Bourtangerkanaal dat we even later oversteken en aan de andere zijde verder volgen.
Wat later verlaten we het kanaal waarna de route weer afbuigt naar de oude vestingsstad. We lopen nog een klein rondje om Bourtange om daarna via een viertal bruggen, door de Munsterse Poort, de vesting zelf binnenlopen .
Binnen de vestingstad liggen aan het plein vele fraaie oude huisjes, enkele winkeltjes en herbergen. Via de binnenste hoge vestingwal, waar we bovenop lopen in een rondje, hebben we een fraai uitzicht op de buitenste grachtengordels en de plaatsjes aan de binnenzijde hiervan.
Onderweg passeren we verschillende kanonnen, wachtlokalen en oude toiletten die uitkomen boven de gracht.
Via de Vriesse Poort verlaten we uiteindelijk deze vesting weer en lopen terug naar het informatiecentrum alwaar we aan deze route zijn begonnen.

Oude Franse grenspaal
Bourtange
Bourtange
Munsterse Poort
Bourtange