Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Zaltbommel: In en om Zaltbommel 11km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling start bij de parkeerplaats Beersteeg in Zaltbommel.
Direct na de parkeerplaats gaan we het pad langs het singel volgen.
Rond Zaltbommel werden uitgebreide wallen en bolwerken aangelegd om de stad beter te kunnen verdedigen tegen de aanvallen van de Spanjaarden. Deze wallen en bolwerken vormen nog steeds de begrenzing van de oude stad.
Bij de oude begraafplaats aangekomen lopen we direct links langs de oude stadmuur. We volgen de stadmuur en na 2 overstapjes lopen we rechts naar de kruidentuin Kloosterhof waar tegenover een Heemtuin is.
Even later komen we in de Nonnenstraat en lopen naar het Stadskasteel ook wel het Maarten van Rossumhuis genoemd dat rond 1535 werd gebouwd.
Vervolgens lopen we langs de St. Martinuskerk, de oude Synagoge (1864), oude Kloosterkapel en komen dan aan op de Markt waar verschillende oude panden staan.
We lopen verder langs de Gasthuistoren (1368), de Gasthuiskapel en via de oude Vismarkt en nog enkele kleine straatje komen we bij de grote St. Maartenskerk. De toren heeft sinds 1696, na een brand geen spits meer.
Via het Kerkplein en de Torentuin lopen we naar de De Virieusingel en gaan een pad langs de waterkant volgen. Na de tweede grote bocht verlaten we dit singel en via de Burgwal gaan we de trappen op en wandelen naar de Waaldijk die we oversteken.
Hier volgen we een dijkje langs de rivier de Waal en hebben een mooi uitzicht op de Waalbrug. Na de Millenniumboom komen we op de kade bij het beeldje van Jip en Janneke. We volgen de kade en zien links de Waterpoort. Dan wandelen we om de haven heen en komen bij het Bolwerk De Kat.
We lopen verder via de Havendijk, de Gamersche dijk waar we afdalen naar de parkeerplaats. Hier lopen we rechtdoor langs de dijk naar de bosjes onder aan de dijk. Na een aantal smalle paadjes komen we bij het Kloosterwiel. Een grote waterplas waar we omheen gaan lopen.
Als we bijna rondom de plas zijn gelopen wandelen we weer naar de parkeerplaats, het begin van deze wandeling.

Singel
Stadsmuur
Stadskasteel
St. Maartenskerk
Kloosterwiel