Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Wolfheze: Klompenpad - Molenbeeksepad 15km.

GPS
RouteInformatie

Het Molenbeeksepad is een zgn. Klompenpadwandeling die begint bij het station Wolfheze, waar ook een informatiebord staat.
Vanaf het station wandelen we al snel naar het terrein dat behoort bij het Psychiatrisch Ziekenhuis wat hier al sinds 1907 is gevestigd.
Het opvallend grote terrein bevat buiten het ziekenhuis en de woningen, ook veel ruimte aan tuinen, speelplaatsen, kunst en een eigen museum.
Daarna verlaten we Wolfheze via de begraafplaats en komen in een uitgebreid bosgebied. Even later lopen we verder over de Doorwerthsche Heide naar het ecoduct over de drukke A50 en steken deze over.
Na het ecoduct komen we in het gebied van de Wolfhezerheide, een gebied met bossen, open heidevelden en slingerende beekjes. In dit gebied komen buiten de grazende hooglanders ook veel reptielen voor.
Via een oude heerweg lopen we langs verschillende sprengen en regelmatig steken we deze via kleine houten bruggetjes over. In dit gebied liggen ook verschillende grafheuvels, waaronder de Koningsheuvel, de hoogste grafheuvel uit de omgeving.
De beekdalen die in dit gebied voorkomen zijn gevormd in de laatste twee ijstijden. Aangekomen bij de Heelsumsebeek, gaan we deze beek volgen door het Heelsumse beekdal tot aan Heelsum.
In Heelsum lopen we door een bosachtig gebied, langs enkele sportvelden en passeren een golfbaan, waarna we het buitengebied van Renkum binnenlopen. Onderweg zien we enkele informatiepanelen over de slag om Arnhem.
Via de Renkumse Heide, die we oversteken, lopen we naar het Landgoed Quadenoord. We steken een paar keer de Molenbeek over en lopen langs huize Quadenoord dat gebouwd is in de stijl van de Amsterdamse School.
We lopen daarna verder, over verschillende bospaden en bereiken de spoorlijn Utrecht/Arnhem en steken deze over. Via een heideveld lopen we Wolfheze binnen en komen weer bij het station van Wolfheze.

Kerk Wolfheze
Beekdal
A50 passage
Heelsumsebeek
Molenbeek


Wolfheze: NS-wandeling - Wekeromse Zand 22km.

GPS
RouteInformatie

Het Wekeromse Zand is een NS wandeling wandeltocht, die loopt van station Wolfheze naar station Lunteren.
De wandeling loopt bijna geheel over onverharde paden. De route begint bij station Wolfheze waar parkeergelegenheid is, de gehele route wordt aangegeven d.m.v. stickers en is daardoor makkelijk te lopen maar een uitgebreide beschrijving met informatie is te vinden op de website van de NS.
Direct na het station volgt de wandeling enige tijd de spoorbaan om daarna af te buigen naar het natuurgebied van het Reijerscamp. Even later lopen we langs het Jac. P. Thijsse ecoduct naar het gebied van Planken Wambuis.
Door de bossen lopen we naar de Oude Reemsterheide die we een tijdje volgen om even later door de bossen naar het open heidegebied te lopen van de Nieuw-Reemster veld waar we, via een uitzichtpunt, een fraai uitzicht hebben over dit gebied.
De route loopt hier langzaam omhoog langs de Kelderbergen en op afstand passeren we het theehuis Mossel.
We passeren het gebied van de Valenberg en komen langs een uitzichttoren die ons een wijds uitzicht geeft over de omgeving. Hierna passeren we de Roeketsche bossen en wandelen we de bossen binnen van het landgoed de Valouwe.
Even later lopen we door het gebied van het Wekeromse Zand waar een kudde Moeflons loopt te grazen die deze heide en stuifzandgebieden daardoor open houden.
Wisselend door de bossen en weilanden loopt de route verder naar de Galgenberg waar op de top een stenen uitzichttoren staat.
Vervolgens dalen we af richting Lunteren. We lopen door een berkenbos en even later wandelen we langs een gedenkboom Lunteren binnen waar de fraaie route bij het station eindigt.

Station Wolfheze
Nieuw Reemsterveld
Uitzichtpunt Valenberg
Uitzichttoren Galgenberg
Berkenbos


Wolfheze: Hemelsebergwandeling 13 km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling voert ons langs enkele beken en sprengen, loopt door de bossen naar de Hemelseberg en weer terug naar Wolfheze.
Achter het station lopen we het bos in om even later de drukke A50 over te steken waarna de route verder de bossen inloopt naar de Wolfhezer Beek. Daar staan de bekende Wodanseiken van verschillende beroemde landschapschilderijen.
Daarna lopen we door een gebied met veel beken en sprengen en komen we uit op de Wolfhezerheide die we oversteken waarna we de bossen weer binnenlopen.
We wandelen verder over de Zilverberg en door de bossen waarna we uitkomen bij verschillende beken en watervalletjes aan de voet van de Hemelsche Berg, een fraai gebied vol met deze beekjes en vijvers.
We steken de beek over en lopen naar de top van de Hemelsche Berg alwaar een monument staat.
We lopen door de bossen naar beneden en passeren de appartementen van Sonnenberg waarna we opnieuw de bossen inlopen.
Wandelend door de Wolfhezerbossen passeren we opnieuw enkele beekjes en daarna lopen we verder richting de spoorlijn waar we onder de A50 doorlopen.
We passeren onder de spoorlijn een hoge duiker van 1 1/2 meter. Deze heeft in de 2e wereldoorlog een belangrijke rol gespeeld want de Engelsen ontsnapten hierlangs toen ze op hun terugtocht werden achtervolgd.
Daarna blijven we langs de spoorlijn lopen en komen weer uit bij het station van Wolfheze waar onze tocht begon.

Bekengebied
Watervalletje
Hemelscheberg
Bossen Sonnenberg
Station Wolfheze