Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Vorden: 3 Kastelenroute 11km.

GPS
RouteInformatie

Deze 3 Kastelenroute begint op de parkeerplaats bij de Dorpskerk in Vorden waar voldoende parkeerruimte is.
Via de Dorpsstraat en de Burgemeester Galleestraat wandelen we Vorden uit en steken de spoorlijn Zutphen-Winterswijk over.
Dan volgen er verschillende onverharde paden waarna we een lange bomenlaan inlopen naar Kasteel Den Bramel.
Het huidige kasteel stamt uit omstreeks 1725 en de neorenaissance trapgevel uit 1868. Volgens de legende zou er in het kasteel een spook ronddwalen.
Nu volgen er verschillende bospaden en enkele stille landwegen waarna we het landgoed 't Enzerinck binnenlopen.
Eerst lopen we achter het kasteel 't Enzerinck langs en passeren we Grootvaders huisje, een speelplaats voor kinderen. Dan steken we een weiland over en lopen naar de voorzijde van Kasteel 't Enzerinck. Het kasteel dateert uit de jaren 1835-1836.
Na dit kasteel volgen er verschillende bospaden en lopen we na enige tijd langs de boerderijwinkel De Vijfsprong en weer even later passeren we het bungalow en recreatiepark De Reehorst.
Na een lang bospad wandelen we langs de begraafplaats van Vorden en even later passeren we een stukje industrieterrein en steken we de eerder genoemde spoorlijn weer over. Daarna wandelen we richting kasteel Vorden. Kasteel Vorden wordt al in 1315 genoemd en heeft een lange geschiedenis, van militair bouwwerk tot stadhuis van Vorden.
Vanaf het kasteel Vorden gaat deze wandeling verder langs de Vordense Beek. We blijven deze beek een stukje volgen tot we in Vorden aankomen. Daarna steken we de beek over en lopen naar het plein bij de Dorpskerk waar we deze wandeling zijn begonnen.

Kasteel Den Bramel
Grootvaders huisje
Landgoed 't Enzerinck
Kasteel 't Enzerinck
Kasteel Vorden


Vorden: Hackfortroute 11km.

GPS
RouteInformatie

Deze Hackfortwandeling begint op de parkeerplaats bij de Dorpskerk in Vorden waar voldoende parkeerruimte is.
We lopen naar de Vordense Beek en gaan naar rechts de Vordense Beek een tijdje volgen.
We passeren het Riek Schagenplein (Saartje uit Swiebertje) de actrice heeft hier vroeger gewoond en wandelen een grindpad op langs de Vordense Beek. Even later wandelen we het landgoed Hackfort binnen.
Daarna steken we een zijarm van de Vordense Beek over en wandelen verder over verschillende onverharde paden en stille landwegen.
Na geruime tijd bereiken we de beek "Veengoot", de Veengoot loopt van Winterswijk tot Wichmond waar hij in de Baakse Beek stroomt.
We gaan het pad langs de Veengoot een stukje volgen en lopen even later langs de monumentale boerderij Vogelensang en een kleine bakoven. Via een bospad komen we weer bij de Veengoot en steken deze over.
Als we bij de Deldenbroekweg aankomen lopen we een smal pad in langs een heg en gaan dit pad door de weilanden een stukje volgen tot de Riethuisweg. Dan lopen we een zandweg in en komen we weer bij de Veengoot die we weer oversteken.
Via een smal pad langs de Baakseweg lopen we naar een parkeerplaats bij het bos van het kasteel Hackfort. We passeren hier het Dorsmolenhuisje en wandelen een stukje langs de Hackfortsche Beek die we daarna oversteken.
Aan de andere zijde van de beek lopen we naar de tuinen van kasteel Hackfort, passeren het kasteel Hackfort en komen bij de Hackfortsche watermolen. Deze watermolen is een onderslagmolen die als korenmolen is ingericht, de molen dateert uit het jaar 1700.
Via de Baakse Beek wandelen we terug richting Vorden en even later passeren we eerst de Hackfortsche Molen uit 1851 en even later de molen De Hoop uit 1850.
Daarna loopt de wandeling weer naar het beginpunt bij de Dorpskerk van Vorden.

Hackfortsche Molen
Beek "Veengoot"
Kasteel Hackfort
Hackfortsche watermolen
Molen De Hoop


Vorden: Grote Veldroute 16km.

GPS
RouteInformatie

De Grote Veldroute is een ANWB wandeling.
Deze Grote Veldroute loopt langs kasteel Wildenborch, door de bossen en weilanden van het natuurgebied Het Grote Veld, de route loopt grotendeels over onverharde paden.
De route begint bij de Kapel van het Kasteel Wildenborch aan de Kapelweg even buiten Vorden waar parkeergelegenheid is, hier staat ook een informatiebord over deze route. De gehele route wordt aangegeven met zeshoekige borden en is daardoor makkelijk te lopen.
Vanaf de Kapel van het kasteel Wildenborch loopt de route door het bos naar het kasteel met zijn fraaie ronde toren in het midden van het hoofdgebouw.
Even later verlaten we het bos en lopen we door de weilanden naar de bossen van het natuurgebied Het Grote Veld waar we midden in de bossen het recreatiecentrum de Ruighenrode zien liggen waar we geheel omheen wandelen.
Na het recreatiecentrum lopen we regelmatig over rechte lanen door het bosrijke gebied van Het Grote Veld, een prachtig gebied waar we weinig verkeer tegenkomen.
Na het gebied van Het Grote Veld wandelen we tussen de weilanden door naar de bossen van het Galgengoor waar we langs de Molendijk verschillende soorten naaldbomen zien staan met bijbehorende opschriften, dit is de achterzijde van de Pinetum de Belten, een fraaie tuin vol met verschillende naaldbomen, deze tuin is te bezoeken.
Hierna steken we de drukke Wildenborchseweg over en lopen we wisselend tussen de bomen en weilanden door terug naar het startpunt van deze route, alwaar we met de Kapel in zicht nog een klein rondje lopen door de bossen van het kasteel Wildenborch.

Kapel
Kasteel Wildenborch
Bosweg
Boerderij
Boerderij