Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Rheden - Signaal Imbosch 14km.

GPS
Routebeschrijving

Vanaf het bezoekerscentrum Veluwezoom bij Rheden (Heuvenseweg 5) lopen we naar de schaapskooi.
Onderweg passeren we enkele houten beelden in de vorm van verschillende dieren.
Bij de schaapskooi wandelen we door de bossen naar een heideveld en passeren we een boogbruggetje.
Dan lopen we het grote heidegebied binnen van het Herikhuizerveld en volgen we verschillende zandpaden door dit heidegebied.
We lopen redelijk omhoog en komen langs de Koepelberg en passeren even later de 103 meter hoge Tafelberg.
Als we weer een bosgebied binnenlopen voert een klein smal paadje ons naar het hoogste punt van Gelderland Signaal Imbosch 109,9 meter hoog. De top ligt tussen de bomen en is herkenbaar aan een steen met RD (Rijks Driehoekmeting). Signaal Imbosch dankt zijn naam aan het noordelijker gelegen Imbosch en Signaal duidt op een plek waar de Rijks Driehoeksmeting een signaalpost had opgericht.
We wandelen verder en komen bij het Rozendaalsche Veld, hier passeren we de restanten van een oud Duits Peilstation Teerose II. Teerose is de naam van een drietal Duitse radiopeilstations uit de 2e Wereldoorlog. Deze peilstations werden door de Duitsers gebruikt om met hun jachtvliegtuigen te kunnen communiceren. Op circa 1,5 km hier vandaan liggen de restanten van Teerose III op de Possenberg.
Als we de heide oplopen van het Rozendaalsche Veld passeren we al snel een Brandwachttoren (34 meer hoog). Deze oude Brandwachttoren werd van 1949 tot 1978 gebruikt om brand te signaleren. De toren werd overbodig door de komst van vliegtuigjes die dit werk overnamen. Men kan de toren beklimmen tot de eerste verdieping wat een prachtig uitzicht geeft over de heide.
Vanaf hier volgen we verschillende paden over de heide en via de Rhederheide komen we over de Deurensche Berg waar we de bossen weer binnen wandelen.
Na verschillende bospaden komen we bij de bekende Posbank. Bij het uitzichtpunt en het monument van de Posbank dalen we flink af en lopen via verschillende paden door enkele heidevelden.
Als we de bossen weer inlopen volgen we nog enkele bospaden en komen weer bij het bezoekercentrum Veluwezoom waar we deze wandeling begonnen.

Schaapskooi
Boogbrug
Teerose II
Brandwachttoren
Rozendaalsche Veld


Rheden: Kammenroute 6,5km.

GPS
RouteInformatie

De Kammenroute is een wandeling van de Vereniging van Natuurmonumenten.
De route loopt vanaf het bezoekerscentrum Veluwezoom door de bossen en over de heide naar de Posbank en weer terug, de route loopt geheel over onverharde en heuvelachtige paden.
De route begint bij het bezoekerscentrum Veluwezoom even buiten Rheden waar voldoende parkeergelegenheid is, hier staan ook informatieborden over deze en nog een tweetal andere route's van 2,5 en 10 kilometer.
De gehele route wordt aangegeven met zwarte pijlen en is daardoor makkelijk te lopen.
Vanaf het bezoekerscentrum lopen we heuvelopwaarts en passeren eerst een pauwentuin en komen dan bij het fraaie Koetshuis dat versierd wordt door een tweetal prachtige paardenkoppen aan de voorgevel.
Daarna dalen we heuvelafwaarts en passeren de schapenweide met aan de overzijde een schaapskooi en even later een paar fraaie waterpartijen midden in het bos.
Vervolgens loopt de route de bossen uit en komen we via heuvelachtige paden tussen de open heide te wandelen en loopt de route verder heuvelopwaarts naar het glazen theehuis de Posbank waar we een fraai overzicht hebben over de omgeving.
Langs de heidevelden en de bossen loopt de route verder naar een rustplaats De Koepel waarna we via een lange stenen trap afdalen en door de heidevelden weer teruglopen naar de bossen en via een korte klim en afdaling komen we weer terug bij het startpunt van deze korte maar afwisselende wandeling door een opvallend stijgend en dalend landschap.

Bezoekerscentrum
Koetshuis
Hei
Theehuis Posbank
Bosvijver