Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Opijnen: Kastelen, Bossen en Uiterwaard 13km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling begint bij het oude gemeentehuis van Opijnen aan de Repensestraat (achter de kerk is parkeerruimte).
Na de Repensestraat lopen we via de Slotstraat Opijnen uit en komen langs de begraafplaats.
Daarna lopen we in een open weidegebied langs verschillende boomgaarden.
Via een fietspad wandelen we verder langs verschillende groenstroken en boomgaarden en lopen we richting het landgoed Waardenburg/Neerijnen en daarna door de bossen naar de achterzijde van kasteel Neerijnen.
Na een rondje door de bossen om het kasteel komen we bij de ophaalbrug van kasteel Neerijnen dat tevens dienst doet als gemeentehuis.
Tegenover het kasteel ligt de fraai gevormde Hervormde Kerk met zijn typische torentjes en de kasteeltuin die zeker een bezoekje waard zijn.
Daarna lopen we door de bossen verder en komt na enige tijd kasteel van Waardenburg in zicht welke we aan de achterzijde passeren. Even later aangekomen op de Waaldijk hebben we een beter zicht over dit kasteel en de molen van Waardenburg, een zeskantige rietgedekte grondzeiler uit 1780.
Na het oude peilhuisje (tegenwoordig Natuurhistorisch Museum de Oersprong) lopen we de uiterwaard Rijswaard in richting de Waaloever en passeren we een waterplas met verschillende watervogels. Bij de Waal aangekomen blijven een tijdje langs de oevers van deze rivier lopen en passeren enkele zandstrandjes en hebben we een fraai uitzicht op de Waalbrug bij Zaltbommel.
Ter hoogte van Neerijnen lopen we terug naar de Waaldijk en gaan we deze dijk volgen tot aan Opijnen. Onderweg passeren we een dijkcafe met terras, een dijkvilla en hebben uitzichten over de uiterwaarden en de boomgaarden.
In Opijnen verlaten we de Waaldijk en lopen langs enkele fraaie huizen en tuinen naar de kerk waar we deze wandeling begonnen.

Kasteel Neerijnen
Kasteeltuin
Kasteel Waardenburg
Korenmolen
Waal