Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Kootwijk: Harskamperdennenroute 16km.

GPS
RouteInformatie

Kootwijk, gelegen midden in de bossen op de westflank van de Veluwe, heeft veel wandelmogelijkheden.
De plaats is gelegen aan de Europese wandelroute E11, ook wel Marskramerpad of Handelsweg geheten.
De oorsprong van het dorp Kootwijk is onduidelijk, er zijn opgravingen gedaan uit de vroege middeleeuwen maar die geven geen duidelijkheid. In ieder geval werd er in 1838 in de torenspits van de Nederlands Hervormde kerk een anker gevonden met de inscriptie "1010".
Het Kootwijkerzand, even ten zuidoosten van Kootwijk, is een stuifzandgebied en is het grootste stuifzandgebied van Europa. Midden in dit gebied ligt het verdwenen dorp, een oude houten nederzetting die na onderzoek weer onder het zand is gestopt. Deze wandeling loopt vanuit het dorpsplein oostwaarts over de Kerkendelweg, waar we even later afslaan naar de Duinweg en naar het Kootwijkerzand lopen.
Vanaf hier lopen we dwars door het gebied in zuidelijke richting. We wandelen hier over een grote zandvlakte en over verschillende zandduinen. Vanaf hier hebben we een fraai uitzicht over dit zandstuifgebied.
Aan de zuidrand staat een houten uitzichttoren met informatiepaneel vanwaar we een nog beter uitzicht hebben over de omgeving.
Daarna lopen we de Harskamperbossen in en we blijven geruime tijd in de bossen lopen over een soms heuvelachtig terrein.
Na enige tijd bereiken we de heidevelden die gelegen zijn tussen Stroe en Kootwijk. We steken de heide over en langs de bosrand wandelen terug naar Kootwijk waar we weer aankomen bij het startpunt van deze fraaie route.

Kerk Kootwijk
Kootwijkerzand
Uitkijktoren
Kootwijkerzand
Harskamperbossen


Kootwijk: Diverse kleine wandelingen (2,5 tot 4km).


De Prins Hendrikboswandeling is een wandeling die is uitgezet door Staatsbosbeheer en loopt door de bossen bij Kootwijk, de route loopt geheel over onverharde bospaden.
De route begint bij de parkeerplaats aan de Heetweg in Kootwijk waar parkeerruimte is, langs de Heetweg staan borden waarop de route en de parkeerplaats naar het Prins Hendrikbos worden aangegeven.
De gehele route wordt aangegeven met bordjes met blauwe pijlen en is daardoor makkelijk te lopen.
Vanaf de parkeerplaats loopt de route geheel door de bossen met wisselende begroeing en kruist onderweg enkele ruiterpaden. Opvallend tijdens deze boswandeling zijn de vele kleine heuveltjes die we in de bossen zien liggen en passeren.
Langs de Heetweg zijn meerdere parkeerplaatsen met wandelingen aanwezig zoals de Vogelzangwandeling (3,5 km) met witte pijlen, en de Rienstruikenwandeling (3 km) met gele pijlen.

Kerk Kootwijk
Kootwijkerbossen
Kootwijkerbossen
Kootwijkerbossen
Kootwijkerbossen