Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Herwijnen: Klompenpad - Engelenburgerpad 10km.

GPS
RouteInformatie

Dit klompenpad Engelenburgerpad begint op de parkeerplaats aan de Achterweg in Herwijnen.
Van het plein aan de Achterweg waar ook het informatiebord staat over dit klompenpad lopen we een stukje de Achterweg op en gaan al snel links een boomgaard in.
Via wat paden door deze boomgaard en langs een sloot komen we weer op de Achterweg en verlaten Herwijnen waarna we op de Waaldijk aankomen.
We volgen een tijdje de Waaldijk en lopen dan rechts omlaag onderaan de dijk over een onverhard graspad verder. Rechts hebben we wijdse uitzichten over de polder.
We blijven dit graspad geruime tijd volgen dat soms achter enkele huizen en/of boerderijtjes langs loopt.
Na geruime tijd klimmen we via een trap omhoog naar de Waaldijk en passeren enkele kunstwerken langs de dijk. Het zijn een drietal beelden die uitkijken over de rivier de Waal en de pont naar Brakel. Elk beeld toont een man die door een venster kijkt, de meest linker man roept, de tweede kijkt en de derde wijst. De beelden zijn gemaakt ter herinnering aan het dijkverbeteringsproject die werd uitgevoerd na de hoogwater-evacuatie van 1995.
Vanaf de oprit naar de pont lopen we over een onverhard pad onder aan de dijk verder en hebben nu regelmatig uitzichten over de rivier de Waal.
Na enige tijd passeren we een oud wit Peilschaalhuisje. Dit peilhuisje is het enige bewaard gebleven peilschrijverstation in Nederland. Rondom 1900 waren er zo'n honderdvijftig. Dit peilhuisje werd in 1874 gebouwd en is tot 1 april 1989 in gebruik geweest.
Dan passeren we een paar inhammen en strandjes van de Waal waar we omheen lopen. Geruime tijd later klimmen we omhoog naar de Waaldijk en volgen een graspad op en naast de Waaldijk. We passeren enkele huizen die hier langs de dijk staan en daarna een oude Herwijnse korenmolen De Jager zonder wieken.
Na een camping verlaten we rechts de Waaldijk en lopen door de uiterwaarden verder. Met een wijdse bocht langs een waterplas lopen we terug naar de Waaldijk, passeren de Hervormde Kerk en de Pastorie en wandelen onder aan de dijk langs nog een paar oude boerderijen.
Bij de Schoutensteeg lopen we de Waaldijk weer op, passeren een oud wit boerderijtje met een rieten wolfdak waarna we door het toegangshek lopen van het kasteel Engelenburg. We passeren de plek waar het oude kasteel Engelenburg heeft gestaan en lopen daarna via enkele bospaden terug naar Herwijnen waar we dit klompenpad begonnen.

Peilschaalhuisje
Kunst Waaldijk
Langs Waaldijk
Hek Engelenburg
Oud boerderijtje