Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Armhem: NS-wandeling - Westerbouwing 17/22km.

GPS
RouteInformatie

Deze Westerbouwing route is een NS-wandeling van station Arnhem naar station Heelsum/Wolfheze.
Deze NS Westerbouwing wandelroute loopt officieel tussen Heelsum en Arnhem, maar wij hebben de route iets uitgebreid, namelijk vanaf het station Wolfheze, zodat we een betere verbinding hadden met de trein. Daardoor is de route wel 6 kilometer langer geworden.
Vanaf station Wolfheze lopen we door de bossen, steken de drukke A50 over en wandelen lang enkele grafheuvels en verschillende sprengen naar het dorpje Heelsum. Door het dal van de Heelsumsebeek, komen we langs het hervormde kerkje van Heelsum, dat op een hoge terp is gebouwd.
Daarna verlaten we Heelsum en wandelen wisselend langs struiken en enkele weilanden naar de uiterwaard van de Rijn en passeren weer de A50, om daarna direct omhoog te klimmen in de bossen van het Kievitsdal. Wisselend aan deze zuidzijde van de Veluwezoom, gaat het hier omhoog en omlaag.
Na een kleine omleidingsroute, lopen we weer omlaag naar de Rijnoever en komen bij het statige kasteel Doorwerth, fraai gelegen met zijn ringgracht in de uiterwaard van de Rijn.
Hierna klimmen we weer omhoog en wederom wisselend omhoog en omlaag vervolgen we de route over de stuwwal van de Veluwezoom en lopen door de bossen van het landgoed Duno met zijn verschillende hellingbossen en de Hunnerschans, waar we een prachtig uitzicht hebben over het Rijndal. We passeren daarna het dorpje Heveadorp, lopen langs enkele sprengen en gaan door de bossen weer omhoog naar de terassen van de Westerbouwing.
Dan dalen we omlaag en komen bij Oosterbeek en passeren één van de oudste kerken van Nederland en lopen de uiterwaard van de Rijn in en steken de Leigraaf over. Hier is een grote omleiding door deze uiterwaard en uiteindelijk komen we in de bossen van het landgoed Mariendaal. Een glooiend landschap met veel beukenlanen en sprengen.
Na deze bossen lopen we Arnhem binnen en vervolgen onze route naar het eindpunt, het centraal station van Arnhem.

Heelsumsebeek
Kerkje Heelsum
Kasteel Doorwerth
Kerk Oosterbeek
Landgoed Mariëndaal