Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

De Klomp/Veenendaal: Oude NS-wandeling - Grebbelinie 17/20km.

GPS
RouteInformatie

Deze Grebbelinie route is een oude NS-wandeling die start bij station Veenendaal-De Klomp.
De Grebbelinie-route is een rondwandeling die grotendeels rond de gemeente Renswoude loopt en bijna geheel over verharde paden. De route wordt met geel-rode blokjes of strepen aangegeven.
Kort na het station volgen we 1,5 km lang een fietspad, waarna u bij een kade van de Grebbelinie komt.
De Grebbelinie is een verdedigingsstelsel, die in de 18de eeuw werd aangelegd tussen Rhenen en Amersfoort. De lager gelegen Gelderse Vallei kan zodoende makkelijk onder water worden gezet om de vijand tegen te houden.
De linie is dus een stelsel van dijken en kaden met sluizen en dammen, die na de Tweede Wereldoorlog zijn nut verloor. Momenteel worden de forten, kaden, dijken, sluizen en dammen grotendeels gerestaureerd.
Het pad loopt grotendeels over én van de linie-dijken en we passeren regelmatig sluizen en dammen.
Onderweg passeren we het Grand Canal met zicht op het Kasteel van Renswoude. Dit water maakt deel uit van het Franse park dat behoort bij kasteel Renswoude dat in 1654 werd gebouwd. Hier kunnen we een extra los maken naar en rondom het kasteel van Renswoude.
Als we verder wandelen komen we dwars door het voormalige legerkamp: De Daatselaar.
Onderweg passeren we regelmatig kleine poelen die aangelegd zijn voor kikkers, padden en salamanders, maar ook Libellen en Waterjuffers komen we hier tegen.
Het pad loopt na de sluis in de Luntersebeek, over een stukje asfalt naar de Emminkhuizerberg, een restant uit de ijstijd, langs het fort Schalmdijk naar het kleine natuurreservaat: Het Meeuwenkampje. Vervolgens via het eerder gemelde fietspad weer terug naar het station.

Grand Canal
Liniedijk
De Daatselaar
Luntersebeek
Fortgracht