Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Beesd: Polderpaden en Landgoed Mariënwaerdt 16km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling start op de parkeerplaats TOP Mariënwaerdt aan de Oude Waag te Beesd.
Vanaf de parkeerplaats wandelen we even door de Notenlaan en gaan dan al snel links de onverharde Geerdijk op.
We wandelen hier door een stuk bomen/struiken gebied en steken even later de spoorlijn Beesd-Geldermalsen over.
Hier lopen we verder over een smalle verharde weg met wisselend uitzichten over weilanden en bospercelen. Als we de Dwarsweg oversteken lopen we verder over onverharde paden.
Als we verder het poldergebied binnenlopen komen we langs verschillende watergangen, langs weilanden en door kleine bospercelen.
Geruime tijd later komen we weer bij de Dwarsweg die we een klein stukje volgen, waarna we verder wandelen over de Sint Janssteeg.
Als we spoorlijn Beesd-Geldermalsen weer oversteken gaan we links een onverhard pad volgen. Eerst langs de spoorlijn en later langs verschillende bospercelen en weilanden.
Na geruime tijd passeren we de monumentale hofstede De Neust op het landgoed Mariënwaerdt. Het woonhuis en de boerderij stammen uit de 18de eeuw.
Vlak daarna passeren we het gemaal De Neust dat dateert uit 1926 en het waterpeil regelt tussen de Linge en de Bisschopsgraaf.
Dan wandelen we de Appeldijk op, vooral in voorjaar als de bloesem aan de bomen zit is het hier prachtig om te wandelen.
Na de boerderij De Hoge Sluis wandelen we het bosgebied binnen van het Landgoed Mariënwaerdt en na enkele bospaden komen we bij Huize Mariënwaerdt met zijn bijbehorende gebouwen. In 1129 stichten Norbertijner hier een abdij die verschillende keren werd verwoest en weer opgebouwd.
In 1734 werd het huidige Huis Mariënwaerdt gebouwd op de gewelven van de voormalige abdij.
Als we verder wandelen over het landgoed lopen we na een tijdje over de brede Notenlaan en als we deze helemaal uitlopen komen we weer bij het beginpunt van deze wandeling.

Polderpaden
De Neust
Appeldijk
Mariënwaerdt
Mariënwaerdt