Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Asperen: Moerassen langs de Linge 16km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling start bij de kerk en het gemeentehuis van Asperen waar voldoende parkeerruimte is.
We lopen onder de loopbrug van het gemeentehuis door en wandelen een dijkpad op, links stond vroeger het oude Kasteel Waddestein dat in 1672 werd verwoest door Fransen.
Even verderop komen we op de Oude Zuiderlingedijk en passeren we links het water van de Galgenplas en rechts zijarmen van de Linge.
Nadat we de drukke N848 zijn overgestoken lopen we verder over een dijk en even daarna rechts een weiland in.
Na een aantal graspaden, steken we een sluisje over, wandelen een dijk op en komen daarna bij de oprijlaan van Kasteel Merckenburg, ook wel Kasteel Heukelum genoemd. Het kasteel dateert uit de 13e eeuw en is 2x verwoest geweest.
We wandelen verder en komen in Heukelum waar we het pad langs de Linge gaan volgen. We lopen daarna om de haven heen en wandelen verder over de Appeldijk die we al snel weer verlaten. We volgen hier een stuk van de Orchideéenroute. Na enkele bospaden komen we bij een recreatiemeer met een strandje, De Rietput.
We lopen de dijk weer op en daarna gelijk weer omlaag naar een volgend bosgebied. Hier wandelen we geruime tijd over een smal pad langs een grote waterplas de voormalige zandwinplas Koornwaard. Na een tijdje komen we bij een vlonderpad en daarna bij een trekpontje waar we het water oversteken.
Dan wandelen we verder lang de waterplas tot we bij de Dwarsweg komen. Hier volgen we rechts een pad langs een kleine vaart en komen daarna bij een sluis in een dijk. We steken de dijk over en lopen langs het water verder, passeren een kleine stuw en lopen naar de Tiensweg die we helemaal uitlopen tot de drukke N848 die we oversteken.
We wandelen hier over een onverhard pad door en langs rietkragen en volgen het pad tot een sluisje waarna we een bosgebied inlopen naar een grote waterplas.
Bij deze waterplas staat een vogelobservatiescherm. Daarna volgen we een pad tussen een tweetal waterplassen door en wandelen daarna om een waterplas heen.
Aangekomen bij de Nieuwe Zuiderlingedijk wandelen we de dijk op en daarna links naar Asperen. In Asperen lopen we via een pad langs de Linge verder tot de oude molen De Haas. Deze oude stellingmolen is na een brand in 1948 nooit weer opgebouwd.
Via enkele straatje door Asperen komen we weer bij de Kerk en het Gemeentehuis waar we deze wandeling begonnen.

Galgenplas
Kasteel Merckenburg
Trekpontje
Sluisje
Asperen