Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Ruinen: Anserdennen-route 9,5km.

GPS
RouteInformatie

De Anserdennenroute is een ANWB wandeling.
Deze Anserdennenroute gaat over de heide en door de bossen van het Nationaal Park Dwingelderveld en terug naar het bezoekerscentrum, de route loopt geheel over onverharde paden.
De route begint bij het bezoekerscentrum Dwingelderveld dat even buiten Ruinen ligt bij Witteveen, waar volop parkeergelegenheid is.
De gehele route wordt aangegeven met witte pijlen en is daardoor makkelijk te lopen.
Vanaf het bezoekerscentrum gaat de route over een schapenweide naar de bossen. Vroeger was dit gebied kaal stuifzand maar door aanplant van Anserdennen is het uitgegroeid tot een bos. Het pad gaat door de bossen en langs de overgebleven kleine stuifzand heuvels. Tevens zien we onderweg vele jeneverbesstruiken.
Voorbij de bossen komen we op de open vlakte van het Nationaal Park, hier zien we één van de grootste natte heidevelden van Nederland, tussen de heidevelden zien we regelmatig kleine en grote vennen.
Vooral bij het Drostenveen liggen vele vennen en plassen.
Om de heide in stand te houden lieten boeren vroeger de heide afgrazen door de schapen. Nog steeds trekt dagelijks een kudde schapen vanaf de schaapskooi de heide op om dichtgroei van de heide door grassen en struiken te voorkomen.
Bijna aan het einde van de route kunt u links naar de schaapskooi lopen.

Dwingelderveld
Drostenveen
Dwingelose heide
Schaapskooi
Dwingelose heide