Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Exloo: Hoogste punten Leewal en Poolshoogte 16,5km.

GPS
Routebeschrijving

Deze wandeling loopt door het heidegebied Molenveld en de omliggende bossen.
De wandeling begint bij het Zwembad De Leewal (Exloo, Zuideinde 36).
Vanaf de parkeerplaats lopen we naar de bosrand en gaan links naar het heidegebied van het Molenveld.
Rechts zien we al de eerste heuvels van de Leewal.
Als we de bosrand verlaten en het Molenveld oplopen zien we voor ons het pad over een heuvel gaan met boven op een paal. Dit is het hoogste natuurlijke punt van Drenthe, 28,3 meter boven NAP.
Vanaf de "top" heb je een fraai uitzicht over het Molenveld en de omliggende bossen.
Als we afdalen lopen we even naar links, bij een bank bij de ven staat een tijdlijn met de jaargeschiedenis op de Hondsrug.
We lopen terug naar het pad en gaan links verder het Molenveld op. Als we het Molenveld verlaten, lopen we via een bospad naar een tunnel onder de N34 door, waarna we links het bos weer inlopen en na verschillende bospaden komen we bij de uitkijktoren Poolshoogte.
De Poolshoogte is een heuvel van 13 meter hoog met daarop een uitkijktoren. De heuvel is in 1934 kunstmatig opgehoogd met schop en kruiwagen en door de vele bloedblaren wordt de heuvel ook wel de Bloedberg genoemd. De top diende als brandwacht.
Omdat het uitzicht door groeiende bomen werd belemmerd is er in 1968 een brandwachttoren op de heuvel gebouwd. De huidige toren dateert uit 2000.
Als we de bossen weer inlopen passeren we al snel een oorlogmonument en direct daarna ligt rechts een grote granieten (Pyterliet) zwerfsteen in een kleine waterplas.
We wandelen weer verder, gaan weer onder de tunnel door en lopen rechts de bossen weer in. We lopen weer langs het Molenveld en komen in het gebied van het Odoorner Zand. Hier passeren we verschillende kleine heideveldjes en als we de Exloërweg zijn overgestoken komen we in het heuvelachtige bosgebied: Hunzebos.
Hier passeren we eerst een tweetal grafheuvels, daarna wandelen door een beekdal en komen we langs Hunebed D31.
Dan volgen er nog een paar heuvelachtige bospaden waarna we weer uitkomen bij het beginpunt van deze wandeling.

Leewal
Molenveld
Poolshoogte
Beekdal
Hunebed