Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Elp: Meren, Vennen en Hoogveen 17,5km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling loopt door de bossen en veengebieden rondom het dorpje Elp.
De wandeling begint bij de Leberenplas (Elp, voorbij Leberen 1). Vanaf de parkeerplaats bij de Leberenplas (prachtig zwemwater) wandelen we een stukje langs deze waterplas en lopen door de bossen naar de N374 die we oversteken.
Al snel komen we langs het Zwarte Water ook genoemd het Elpmeer. Verschillende beken voeren hier het water af naar de Drentsche Aa. We vervolgen dan ook onze wandeling langs een aantal van deze beken dwars door een groot moerasgebied.
Als we na geruime tijd uit de bossen komen lopen we over de Elperesch naar het dorpje Elp. Elp is een typisch esdorp met een cirkel waar de huizen omheen zijn gebouwd.
Als we Elp weer uitlopen, wandelen we al snel het bosgebied weer binnen van het Elpernoorder Veld. Na een aantal bospaden komen we bij de uitkijktoren Holmers-Halkenbroek. Vlak bij deze uitkijktoren zien we een tweetal schotelantennes behorend bij de radiosterrenwacht Westerbork.
Daarna lopen we het veen/heide gebied binnen van het Halkenveen. Na enkele zandpaden komen we langs het Tweede Dillingveen en via een lang vlonderpad komen we bij het Grolloërveen. Het vlonderpad loopt dwars door een waterplas vol met waterplanten en kikkers.
Na enkele bospaden komen we bij het veen en vennengebied van het Blanke Veen en het Witteveen. We wandelen hier dwars door deze fraaie veengebieden.
Dan volgen weer een paar bospaden en komen we weer uit bij de Leberenplas waar we deze wandeling begonnen.

Leberenplas
Elp
Schotelantennes
Vlonderpad
Blanke Veen