Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Vierdaagse van Nijmegen.

De Nijmeegse Vierdaagse, officieel de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen, wordt ieder jaar gehouden en start op de derde dinsdag van juli.
Het is het grootste wandelevenement ter wereld en sinds 2012 het grootste sportevenement ter wereld.
De Nijmeegse Vierdaagse wordt door Stichting DE4DAAGSE georganiseerd en de deelnemers aan de Vierdaagse lopen vier dagen lang 30, 40 of 50 kilometer; militairen lopen 40km (met 10kg bepakking) of 50km zonder.
De start en de finish vind plaats om de Wedren en er wordt gestart in afstandsblokken. De uiterlijke finishtijd is de eerste drie dagen om 17:00 en op vrijdag 18:00 uur. Het evenement werd sinds 1928 traditioneel geopend met de Vlaggenparade, maar vanaf 2012 is dit afgeschaft vanwege de teruglopende belangstelling.
De over vier dagen verspreide wandeltocht is ingedeeld in vaste routes en elke wandeldag heeft een aparte naam, vernoemd naar de belangrijkste plaats die die dag wordt bezocht.
Dag van Elst.
De eerste dag van de Vierdaagse gaat door de Betuwe en Elst ten noorden van Nijmegen. Hierbij lopen de wandelaars zowel in het begin als aan het eind van de dag over de Waalbrug. Traditioneel is het laatste deel van het parcours, de dijk tussen Oosterhout en Lent, een zwaar stuk. Hier ziet men in de verte de spoorbrug en later de Waalbrug al liggen, terwijl men nog ruim een uur moet lopen.
Dag van Wijchen.
Tijdens de tweede dag worden Wijchen en Beuningen bezocht. Deze plaatsen liggen ten westen van Nijmegen. Op deze dag vallen de meeste mensen uit (veelal de ongetrainde). Tot en met 2005 liep de route via 'In de Betouwstraat' en de Van Welderenstraat, waar o.a. Villa Lila, het COC en homo-vriendelijke uitgaansgelegenheden zijn gevestigd, waardoor ook de naam Roze Woensdag sinds 2002 is ontstaan. Door grote druke en filevorming van de wandelaars, gaat de route vanaf 2006 nu via de Waalkade.
Dag van Groesbeek.
Op de derde dag is de marsroute heuvelachtig met als toppunt de beruchte Zevenheuvelenweg. De route loopt deze dag ten zuiden van Nijmegen aan de oostzijde van de Maas. Via Mook en Milsbeek wordt de klim ingezet naar Groesbeek. Van Groesbeek gaat de route via de bekende Zevenheuvelenweg naar Berg en Dal en vandaar terug naar Nijmegen.
Halverwege de Zevenheuvelenweg stoppen de 'mannen in uniform' bij de Canadese militaire begraafplaats om een eerbetoon te brengen aan de gesneuvelde militairen.
Dag van Cuijk.
De route van de vierde en laatste dag is wederom ten zuiden van Nijmegen, alleen wordt nu de zuid- en westzijde van de Maas bezocht. In Cuijk steken de wandelaars de Maas over via een pontonbrug, traditioneel aangelegd door de Genie. Wanneer de wandelaars ten laatste male Nijmegen binnen komen over de St. Annastraat, welke voor de Vierdaagse is omgedoopt tot de Via Gladiola (omdat de toeschouwers de wandelaars traditioneel gladiolen geven), worden de volhouders onthaald door een grote schare toeschouwers.

Stichting Doe Een Wens vervult de liefste wensen van kinderen tussen 3 en 18 jaar met een levensbedreigende ziekte.
Een wandelfeest voor jong en oud Geef een ernstig ziek kind de kracht om door te gaan.
Voor wandelaars
ook handig:

Buienradar.nl
Weeronline.nl
Weervoorspelling
ANWB fileinfo
9292OV.nl
NS-reisplanner

Wandelblad Op Lemen Voeten.
Parkeren Luchthaven Schiphol