Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Meinweg 45km.

GPS
Routeinformatie

De Meinweg is een tweedaagse NS wandeling die gaat van station Roermond (met de bus naar Herkenbosch) naar het Duitse Brüggen en met een boog terug gaat langs het riviertje de Swalm naar het eindpunt bij station Swalmen.
Vanuit Herkenbosch waar de eigenlijke wandeling begint komt men al snel langs het bezoekerscentrum Meinweg. Via verschillende bosgebieden met diverse heidevennen en een voormalig stuifzandgebied komen we op de Grote Herkenbosser baan, een lang recht pad dat mogelijk ontstaan is toen Napoleon de gemeenschappelijke gronden verdeelde onder de verschillende dorpen.
Dit is ook het gebied van de drie breuklijnen, de Meinwegbreuk, Zandbergbreuk en de Peellandbreuk die in 1992 nog een aardbeving veroorzaakte. Deze breuken lopen parallel aan elkaar door het gebied heen. Op afstand lopen we langs de staatsmijn "Beatrix" en steken de grens over waar we het dorpje Elmpt bereiken. Via een diep ingesneden beekdal lopen we naar het gezellige historische stadje Brüggen. Hier krijgen we voor het eerst de Swalm te zien. Langs de oevers van de Swalm en tussen verschillende kleine meren door wandelen we door een natuurreservaat met daarin een uitzichttoren.
Vanaf deze toren hebben we een fraai uitzicht over het gebied.
We blijven de oevers van de Swalm zoveel mogelijk volgen en wandelen richting de Nederlandse grens.
Via een beekdal van de Swalm gaat de route de plaats Swalmen binnen en via het fraaie marktplein eindigt de route bij het station van deze gemeente. Aangezien het Maas/Swalm/Nettenpad vanaf het marktplein van Swalmen geheel door de bossen naar Herkenbosch loopt is het dus mogelijk om vanuit Swalmen deze tocht geheel rond te lopen.