Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Lissabon: Buiten de stad

GPS
 

In Lissabon zelf is genoeg te zien (en te wandelen) om een paar dagen door te brengen.
Echter buiten Lissabon is ook genoeg te zien wat zeker een bezoek waard is.
Heel bekend is Sintra. Sintra is een populaire dagtrip met de trein vanuit Lissabon, maar je zou in het stadje en haar omgeving rustig een paar dagen kunnen door brengen. Dit kleine stadje is een verzameling van de bijzondere paleizen, eeuwenoude forten en prachtige tuinen.
Aan de overkant van de Taag ligt Cacilhas, een klein plaatsje in de Portugese gemeente Almada waar je met de boot heen kan varen. Boven Almada staat een kopie van het Christisbeeld net als in Rio de Janeiro. Vanaf de terrassen bij het beeld heeft men een schitterend uitzicht over de Taag, de 25 abril brug en Lissabon.
Populair is ook een bezoekje met de trein aan de badplaatsen Estoril en Cascais met hun prachtige stranden.
Verder wordt vaak een bezoekje gebracht de kaap en vuurtoren Cabo Raso Lighthouse en Cabo da Roca. Cabo da Roca is de meest westelijke punt van het Europese vasteland.
En speciaal voor de wandelaars is natuurlijk het beginpunt van het Portugese pelgrimspad naar Santiago de Compostella, de Camino de Tejo en/of de Camino de Fatima. Vanuit Lissabon stad kan je met gemak een stuk van deze route lopen en met de trein terugkeren naar de stad.

Sintra - Rondwandeling 8km.
Met de trein brengen we een bezoekje aan het 30km verder gelegen Sintra.
Sintra met de Monte da Lua (Maanberg) is een kleine stadje met een verzameling bijzondere paleizen, eeuwenoude forten en prachtige tuinen die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan.
Vanaf het station lopen we naar het centrum en op het plein midden in het centrum zien we het Palácio da Vila met zijn typische kegelvormige schoorstenen.
We lopen verder omhoog door de Serra de Sintra naar Castelo dos Mouros (Morenkasteel). Castelo dos Mouros is een ruïne van het oude kasteel met nog heel veel kasteelmuren.
Op deze muren heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en Sintra. De muren zijn ruim 400 meter lang en gaan van laag naar heel hoog met de diverse uitkijktorens.
De grootste toren is de Torre Real met een trap van ruim 350 treden. Vanaf de Torre Real zie je de berg Monte da Pena met daarop het sprookjespaleis Palácio Nacional da Pena.
Vanaf de Castelo dos Mouros lopen we verder omhoog wisselend via de weg of onverharde paden naar de toegangspoort van het park en het paleis Nacional da Pena.
Vanaf de toegangspoort is het nog een aardige stuk klimmen naar de ingang van het paleis dat een fantasierijke reconstructie is in de stijl van de 19e eeuwse romantiek. De tuin is bijzonder groot en mooi om doorheen te wandelen.
Vanaf de toegangspoort lopen we via een onverhard pad door de bossen naar beneden via een zgn. historische route. Na geruime tijd komen we weer uit bij het station van Sintra.

Cacilhas/Almada - Miradouro de Cristo Rei 11km.
Bij het station Cais do Sodré nemen we de boot en varen over de brede Taag naar Cacilhas.
Vanaf de kade in Cacilhas lopen we door dit kleine stadje langzaam omhoog. We passeren de fortmuren van Castelo de Almada en de ernaast gelegen Castle Garden.
Even later lopen we langs Casa da Cerca waar we in de tuin een mooi uitzicht hebben over het plaatsje Almada. Daarna lopen we verder omhoog, passeren een begraafplaats en de kerk Major Seminary of São Paulo de Almada. Even later zien we het grote Christusbeeld Cristo Rei.
Bij de ingang van het park lopen we over een brede laan rond het grote beeld en komen bij de Miradouro de Cristo Rei waar we een schitterend uitzicht hebben over de Taag, de grote brug 25e abril en de stad Lissabon.
In de grote (hoge) Cristo Rei is een lift naar boven naar een uitkijkterras. In de toren van Cristo Rei is nog een kapel de Chapel of Our Lady of Peace.
Vanaf de Cristo Rei lopen we dezelfde weg terug tot Casa da Cerca. Hier gaan we links naar de Panoramic Elevator of Boca do Vento. Men kan hier met de lift omlaag of via een serie trappen afdalen naar de waterkant van de Taag.
Via een smal paadje langs terrasjes en kademuren (soms vervallen) loop je langs de Taag terug naar het vertrekpunt van de boot in Cacilhas (naar Lissabon).

Camino de Tejo 20km.
Vanaf het grote plein Praça do Comércio vertrekt de Camino de Tejo en de Camino de Fatima.
Omdat de eerste 10km (ons inziens) er saai leken nemen we de trein naar station Oriental en beginnen daar onze wandeling over de Camino de Tejo.
Vanaf het trein en metrostation Lisboa-Oriente, gelegen naast het grote winkelcentrum Vasco da Gama. Lopen we het Expo terrein op, Parque des Nacoes dat in 1998 hier werd gehouden. Vanaf dit park, gelegen langs de Taag lopen we over de Camino de Tejo richting de Vasco da Gama toren en hebben we uitzicht over de tweede brug over De Taag: de Ponte Vasco da Gama.
We lopen onder deze brug door en komen aan de monding van de rivier de Rio Trancao. Vanaf hier volgen we met de Camino het pad langs het water.
Na een boogbrug steken we de Rio Trancao over en gaan het wandelpad op de andere oever volgen. Al snel komen we in een fraaie vallei en blijven de Rio Trancao geruime tijd volgen door deze leuke vallei. Aan de overzijde ligt een klein dorpje en rechts passeren we verschillende heuvels.
Na geruime tijd verlaten we de Rio Trancao en lopen naar het kleine plaatsje Granja. Na een paar dorpsstraatjes steken we de drukke N115-5 over en lopen naar en door het dorpje Alpriate.
Na Alpriate volgen we weer onverharde paden door weilanden, langs rietkragen en lopen uiteindelijk onder de A1 door naar Povoa. Hier komen we weer bij de oevers van de Taag.
In Povoa lopen we naar het treinstation en nemen de trein terug naar Lissabon.