Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Lissabon: Wandelen stad

GPS
 

In het oude centrum van Lissabon kun je prachtig wandelen door oude wijken, smalle straatjes en mooie pleinen.
Lissabon is een heerlijke warme bestemming, al in het vroege voorjaar, late najaar en zelfs in de winter. Maar een nadeel kan zijn de vele steile straatjes en trappen, want de stad is gebouwd op 7 heuvels. Vooral in de oude wijken als Bairro Alto en Alfama vind je heel veel trappen. Op veel plekken kan je de hoogte overwinnen met één van de vele trammetjes maar ook kom je op sommige plekken liften en/of rolstrappen tegen.
In de wijk Baixa, in de benedenstad loop je heerlijk vlak over zonnige pleinen en door lange schaduwrijke straten.
Het grootste plein is Praça do Comércio met een ruiterstandbeeld van Koning Jose midden op het plein. Ook langs de Taag over de boulevard is alles vlak.
De eerste wandeling hieronder is een mix van alle wijken om Lissabon te leren kennen, terwijl andere wandelingen dieper de verschillende wijken in gaan.

Lissabon - Rondwandeling binnenstad 9km.
Deze eerste wandeling is eigenlijk een wandeling om Lissabon te leren kennen en loopt door verschillende wijken.
Vanaf het plein Restauradores voor het fraaie station Rossio lopen we al snel omhoog naar en door de wijk Rato. Na verschillende oude straatjes en gebouwen, passeren we de Jardin Botanico en het daar tegenover gelegen park Jardin Principe Real.
Even daarna komen we bij het fraaie uitkijkpunt Miradouro de São Pedro de Alcântara waar we een fraai uitzicht hebben over de stad.
We dalen daarna af, passeren het fraaie station Rossio en lopen langs de beroemde Santa Justa lift. Daarna verder door de smalle straatje van de wijk Bairro Alto en passeren het Carmoklooster (ruïne van een gotische kerk die de 1755 door een aardbeving werd verwoest).
Na de markthallen en station Cais do Sodré lopen we over de boulevard naar het grote plein Praça do Comércio en daarna door de oude wijk Alfama (Fado wijk). We lopen langs het Castelo de Sao Jorge en via de wijk Graca lopen we weer terug naar het plein Restauradores.

Lissabon - Wijken Alfama en Graca 10km.
In deze wandeling dwalen we door de wijken Alfama, Graca en lopen we langs de Castelo de São Jorge.
Vanaf het station Cais do Sodré lopen we over de boulevard langs de Taag naar het grote plein Praça do Comércio.
Vanaf dit plein lopen we de wijk Alfama binnen en komen bij de kerk Igreja da Madalena. Rechts van de kerk lopen we de wijk Alfama verder binnen, door smalle straatjes met veel restaurantjes lopen we hier door de Fado wijk.
In de wijk klimmen we omhoog en komen bij het uitzichtpunt van Mirador das Portas do Sol. Daarna lopen we de wijk Graca binnen klimmen verder omhoog naar de grote kerk Church of São Vicente of Fora.
Via verschillende straatjes met oude huizen en balkons komen we bij het uitkijkpunt van Miradouro da Graça voor de kerk Igreja da Graça.
Via de trappen van Caracol da Graça dalen we af langs vele graffiti tekeningen en klimmen weer omhoog naar de Miradouro do Castelo de São Jorge. Op de hoogste heuvel van de stad hebben we een fraai uitzicht over de stad en Taag. Hier ligt ook het Castelo de São Jorge.
Dan dalen we af naar de Rue Augusta en lopen we naar de triomfboog Arco da Rua Augusta. Rechts lopen we onder de gallerij door van dit gebouw en wandelen we terug naar het plein voor het station Cais do Sodré.

Lissabon - Wijken Bairro Alto en Baixa 7km.
In deze wandeling dwalen we door de wijken Bairro Alto en Baixa.
Vanaf het plein Restauradores lopen we via de Calcada da Gloria naast de trambaan omhoog naar de Miradouro de São Pedro de Alcântara.
Bij het Palacio Ludovice lopen we de wijk Bairro Alto binnen en dwalen via verschillende smalle straatjes door deze oude wijk. We passeren verschillende oude gevels en komen uiteindelijk het het fraaie authentieke historische plein Praça Luís de Camões.
Na enkele kleine straatjes dalen we naast de trambaan in de Rue da Bica af. Lopen nog door wat kleine straatje en dalen via verschillende trappen en komen bij de markthallen van Lissabon waar we doorheen lopen richting het station Cais do Sodré.
Bij het station lopen we over de boulevard langs de Taag naar het grote plein van Praça do Comércio.
Hier lopen we via de Praça do Comércio de wijk Baixa binnen. Deze oude wijk van Lissabon is vol met winkels maar ook verschillende terrassen en restaurants.
We passeren enkele oude kerken en de Miradouro Largo da Academia de Belas Artes. Even later komen we bij de Santa Justa-Lift, een 45 meter hoge lift en één van de bekenste van Lissabon. Boven de lift ligt het museum Carmo Archaeological en de ruïnes van het middeleeuwse klooster dat werd verwoest tijdens de aardbeving van 1755.
Na nog verschillende winkelstraten komen we eerst bij het plein Praça da Figueira en daarna op het plein Praça Dom Pedro IV.
Het volgende plein is het plein Restauradores waar we deze wandeling begonnen.

Lissabon - Wijk Belem 7km.
In deze wandeling gaan we naar de wijk Belem die ruim 7 à 8 kilometer van de binnenstad van Lissabon ligt.
Vanaf het station Cais do Sodré nemen we de trein naar station Alges dat net voorbij de beroemde Torre Belem ligt.
Vanaf station Alges lopen we naar de Torre Belem maar passeren eerst Forte do Bom Sucesso en Monument to the Overseas Combatants (het graf van de onbekende soldaat).
Dan komt de Torre Belem in zicht. De verdedigingstoren aan de oever van de rivier de Taag is gebouwd rond 1520 in de zogeheten Manuelstijl. Later kreeg deze toren de functie van gevangenis.
Via de boulevard lopen we naar de volgende toren, de Padrao dos Descobrimentos (Monument van de ontdekkingen). Vanaf de top heeft men een wijds uitzicht over de omgeving.
We steken het plein over, passeren de tuin Praça do Império met een grote fontein en lopen naar het Jerónimos (Hiëronymus) klooster gebouwd in 1502. Het klooster staat op de plek waar Vasco da Gama zijn tocht begon naar Indië. Na de succesvolle tocht besloot koning Manuel hier een klooster te bouwen. Zowel Vasco da Gama als Manuel liggen hier begraven. De versieringen in het klooster hebben vrijwel allemaal een maritiem thema en zijn symbool van de Portugese macht en rijkdom in de 15e en 16e eeuw.
Naast het klooster liggen nog enkele museums, een planetarium en een cultureel centrum.
Na het klooster lopen we door de fraaie tuin Vasco da Gama en daarna door de tuin van Alfonso de Albuquerque. Beide tuinen hebben fraaie bomen en verschillende flora en fauna.
Bij het Museu Nacional dos Coches stappen we bij het station Belem weer op de trein terug naar station Cais do Sodré.

Lissabon - Wijk Rato en Aquaduct 10km.
In deze wandeling bezoeken we de oude wijk Rato en het Aquaduct.
Vanaf het plein Restauradores lopen we via de Av. da Liberdade naar de Rue do Salitre omhoog naar de wijk Rato.
Bij de fontein van Chafariz do Largo do Rato steken we de drukke Largo do Rato over en lopen via de Rua das Amoreiras verder. Even later zien we rechts het Parque Canino en het Aquaduct. Achter het Aquaduct ligt de tuin Garden Amoreiras en het het watermuseum Reservatório da Mãe d'Água.
We lopen verder langs het Aquaduct en verderop langs het Amoreiras Shopping Center. Even later lopen we weer bij het Aquaduct, komen bij de Aquaduct tuin en het Águas Livres Aqueduct hier kan men het Aquaduct oplopen waar men een fraai uitzicht heeft over een vallei en de stad Lissabon.
Na het bezoek lopen we langs het Aquaduct omlaag en hebben fraaie uitzichten over het Aquaduct dat hier een vallei oversteekt.
Na het Aquaduct lopen we de wijk uit, steken de R. de Campolide over en lopen langs de kerk Campolide Santo Antonio Church, door een fraai park. We passeren een grote skatebaan en lopen langs de tuinen van Jardins do Palácio Mendonça / Casa Ventura Terra en het landhuis Palacete Henrique Mendonça.
Dan komen we bij de tuin Jardim Amália Rodrigues en even daarna bij het Observation Deck Park Eduardo VII een mooi groot park met fantastisch uitzicht op het park en Lissabon. In het park ligt ook het Pavilhão Carlos Lopes met zijn vele grote tegelwanden.
Via de dit park lopen we verder omlaag naar de Estátua do Marquês de Pombal en daarna steeds verder omlaag onder bomen naar het plein Restauradores.

Lissabon - Wijk Alfama en Museum Azulejo 10km.
In deze wandeling dwalen we door de wijk Alfama met een bezoek aan het Azulejo museum (Tegelmuseum).
Vanaf het grote plein Praça do Comércio met het ruiterstandbeeld van Koning Jose midden op het plein lopen we via enkele smalle straatjes door de wijk Alfama.
We passeren eerste de kerk Saint Mary Magdalene, dan de kerk Igreja de Santo António de Lisboa en komen bij de Kathedraal van Lissabon.
Via de Cruzes da Sé lopen we dieper Alfama in en passeren vele kleine traditionele ambachtswinkeltjes en cafés. Na een tijdje komen we op een pleintje bij het Fado Museum. In de wijk Alfama is de Fado geschiedenis ontstaan.
We volgen nog enkele smalle straatjes door de wijk en komen bij het station Santa Apolónia. We blijven de weg langs het station volgen en komen bij het Museu Nacional do Azulejo. Het museum is ondergebracht in het voormalige Madre de Deus-klooster uit de 16e eeuw. Een groot aantal tegels wordt getoond in de kamers van het oude klooster en toont de geschiedenis van het tegelpatroon in Portugal van de 16e eeuw tot de huidige tijd. De kerk, de kapellen van Sint Antonius en koningin Leonor en het koor maken ook deel uit van dit museum.
Na een bezoek aan het klooster lopen we terug naar de wijk Alfama en lopen hoger in de wijk terug richting het centrum van Lissabon. We passeren de kerk Convento de Nossa Senhora da Graça en het uitzichtpunt van Miradouro da Graça.
Daarna lopen we langs het Moorse kasteel Castelo de São Jorge en dalen weer af naar de winkelstraten van Baixa. Via de winkelstraat R. dos Fanqueiros lopen we weer terug naar terrassen van het grote plein Praça do Comércio waar op de hoek het biermuseum Museu da Cerveja is gevestigd met een fraai zonnig terras.