Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Wandelen in Duitsland.

Duitsland, officieel: Bondsrepubliek Duitsland, is een federale republiek in Midden-Europa. Sinds de Duitse hereniging op 3 oktober 1990 heeft het land een totale oppervlakte van 356.970 km2 en is qua omvang hiermee het zesde land van Europa. Duitsland is 8,7 maal zo groot als Nederland.
In Duitsland wonen ca. 84 miljoen inwoners en daarmee heeft dit land 't grootste inwonersaantal van de landen die behoren tot de Europese Unie.
Duitsland ligt centraal op het Europese continent en grenst maar liefst aan verschillende negen landen: Denemarken (68 km) in het noorden, Nederland (577 km), BelgiŽ (167 km), Luxemburg (135 km) en Frankrijk (451 km) in het westen, Zwitserland (334 km) en Oostenrijk (784 km) in het zuiden en TsjechiŽ (646 km) en Polen (456 km) in het oosten.
Ongeveer 1/3 deel van het tegenwoordige Duitse grondgebied wordt gevormd door de voormalige Deutsche Demokratische Republik (DDR).
Geografisch strekt Duitsland zich uit van het waddeneiland Sylt in het noorden tot Oberstdorf in het zuidelijke Beieren en van GŲrlitz in het oosten aan de Poolse grens tot het uiterste westen van Nordrhein-Westfalen. De langste afstand van noord naar zuid bedraagt 876 km en van het westen naar het oosten 640 kilometer. De grenzen van Duitsland hebben een gezamelijke lengte van 3618 km.
Duitsland bestaat uit drie grote geografische landschappen: vanuit het noorden verandert het landschap geleidelijk van vlak laagland via middelgebergte naar het hooggebergte van de Alpen.
Net als in Nederland zijn ook in Duitsland vele wandelpaden uitgezet. Deze zijn bij ons bekend als LAW's (lange afstands wandelingen) maar worden in Duitsland GR-paden (Grote Route) of ook Hauptwanderwege genoemd. Dit zijn ruim hondersd meerdaagse wandelroutes met een eigen markering en worden beheert door de verschillende Duitse wandelbonden. Meer dan veertig routes hebben een kwaliteitskeurmerk gekregen wat betekent dat ze aan strenge eisen voldoen zoals een maximum aantal verharde kilometers en een minimum aantal landschapswisselingen.
Voor de Nederlanders is vooral het heuvelachtige gebied van Eifel met zijn vele wandelpaden erg in trek.

Ga ook eens wandelen, probeer het en geniet van de plekjes waar
je anders met grote snelheid voorbij gaat.........!!!Stichting Doe Een Wens vervult de liefste wensen van kinderen tussen 3 en 18 jaar met een levensbedreigende ziekte.

Voor wandelaars
ook handig:

Buienradar.nl
Weeronline.nl
Weervoorspelling
ANWB fileinfo
9292OV.nl
NS-reisplanner

Wandelblad Op Lemen Voeten.
Parkeren Luchthaven Schiphol