Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Wandelen in Luik.

De Belgische provincie Luik is gelegen in Wallonië, met als hoofdstad de gelijknamige stad Luik (Liege).
De provincie grenst in het noorden aan Belgisch Limburg en aan het Nederlands Limburg.
In het oosten aan de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts, in het zuiden aan het Groothertogdom Luxemburg en de Belgische provincie Luxemburg en in het westen aan de provincies Namen, Waals-Brabant en Vlaams-Brabant.
In het uiterste oosten, tegen de Duitse grens, bevinden zich de Oostkantons, een aantal gemeenten die de Duitstalige Gemeenschap vormen.
De hoofdstad van de provicie is Luik en ligt in het noordoostelijke deel van de provincie op slechts enkele kilometers van de Nederlandse grens. Het is met ongeveer 200.000 inwoners één van de grootste steden van België. Luik staat bekend als de stad met de vier namen. Wij Nederlanders spreken over Luik, de Fransen over Liége, de Duitsers over Lüttich en de inwoners van de stad over Lïdje.
Luik staat van oudsher bekend als een industriestad, dit heeft het te danken aan zijn verleden in de mijnbouw en aan de staalindustrie rond de stad.
Toch zijn er tal van leuke winkelsstraten en in de wijk ‘La Cárre’ vind men de meeste winkels. Populaire grote winkelcentrums zijn Galeries St. Lambert en Médiacité. Elke zondagmorgen is er aan de oevers van de Maas een kilometers lange markt genaamd ‘La Batte’ en de kerstmarkt van Luik is eerder een kerstdorp dan een kerstmarkt genaamd “Village de Noel”. Dit bijzondere kerstdorp is te vinden op de Place du Marche en op de Place Saint Lambert.
De provincie is verder bekend om het natuurschoon en de toeristische Ardennen. Ooit was dit een belangrijk mijngebied. De belangrijke rivieren zijn de Maas, de Vesder, de Ourthe en de Amblève.
In de Hoge Venen ligt met 694 meter het hoogste punt van België, namelijk het Signaal van Botrange.
De Belgische Ardennen kent een mooie mix van natuur, sfeervolle dorpjes, prachtige steden, grotten, parken en allerlei bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Er staan hier meerdere middeleeuwse kastelen, kloosters, abdijen, kerken en kathedralen.
In de vele bossen en heuvels in de Ardennen zijn meerdere fiets- en wandeltochten uitgezet met verschillende moeilijkheidsgraden.
De Ardennen staan ook bekend zijn vele Bourgondische bieren zoals de Leffe, LaChouffe, Orval, Bellevaux en Bocq. De meeste van deze brouwerijen hebben rondleidingen en een proeflokaal.