Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

NS-wandeling - Heligenbergerbeek 17,5km.

GPS
Routebeschrijving

Deze Heiligenbergerbeek route is een NS-wandeling van Woudenberg naar station Amersfoort.
Vanaf de brug over het Valleikanaal lopen we noordwaarts langs de oever van dit kanaal en blijven dit Valleikanaal geruime tijd volgen. Onderweg passeren we enkele stuwen en hebben we wisselende uitzichten over de omliggende polders.
Even voorbij het punt waar de Heiligenbergerbeek in het kanaal uitstroomt, lopen we links de oude spoordijk op van het vroegere lijntje Amersfoort/Kesteren. Vandaag de dag is het spoor begroeid met planten en struiken en vormt een belangrijke ecologische verbindingszone voor flora en fauna.
Dan komen we bij de oevers van de Heiligenbergerbeek en gaan deze beek een stukje volgen en zien onderweg verschillende oude boerderijen.
Bij Den Treek verlaten we de beek en lopen naar het Landgoed Den Treek. Hier is de overgang van de Geldersche Vallei naar de Utrechtse Heuvelrug. Even later passeren we het oude landhuis Den Treek met zijn fraaie tuinen, duiventil en vijvers.
De route loopt nu verder door de bossen, afgewisseld met enkele heidevelden en via Oud Leusden komen we bij de buitenwijken van Amersfoort. We passeren de wijken Leusderkwartier en Dorrestein.
Dan komen we weer langs de oever van de Heiligenbergerbeek en gaan de beek weer een tijdje volgen tot we in het centrum van Amersfoort aan komen bij de Stadsring.
In het oude centrum van Amersfoort, dat in 1259 stadsrechten kreeg, lopen we langs fraaie oude huizen en straatjes. Daarna komt het station in zicht, het eintpunt van deze fraaie NS-wandeling.

Valleikanaal
Heiligenbergerbeek
Huize Den Treek
Amersfoort

Woudenberg: Klompenpad - Dashorsterpad 12,5km.

GPS
Routebeschrijving

Het Dashorsterpad is een zgn. Klompenpad, een rondwandeling in het bos-en weidegebied tussen Woudenberg en Scherpenzeel.
Van Partycentrum Schimmel vertrek de route, hier staat ook een informatiebord over het Dashorsterpad.
De route loopt naar het Valleikanaal waarna we over de Grebbeliniedijk, voorlopig langs de oever van het dit kanaal blijven tot de Roffelaarsstuw.
Bij deze stuw steken we het Valleikanaal over en wandelen verder over de Roffelaarskade, een zandpad en over een fraaie houtwal die door het weidegebied loopt.
Onderweg passeren we verschillende oude boerderijen zoals de Hoeve Sniddelaar, Hoeve Groot Romselaar en de Hoeve Dashorst. Bij deze laatste hoeve staat een oude Schaapskooi.
Via de Dashorsterweg, de grensweg tussen de provincie Gelderland en Utrecht, lopen we verder en passeren wederom een paar oude boerderijen, waaronder de Hoeve De Haar met zijn oude Linde.
We lopen nu door een bosgebied en zien links een tweetal heuvels die behoren bij de historische schietbaan: De Kogelvanger.
Even later passeren we de Hoeve Breehoef, de Hoeve Wittenberg en de Hoeve Groot Vlastuin. Deze boerderijen vormen een fraai geheel met de omgeving en het landschap. Vroeger lagen hier nog verschillende schaapskooien maar die zijn helaas verdwenen.
Vanaf hier wandelen we verder door het open weiland waar we verschillende weidevogels zien en komen we weer uit bij het Valleikanaal. We lopen nu langs de andere oever terug, richting Woudenberg en verder naar het beginpunt van dit fraaie klompenpad.

Valleikanaal
Valleikanaal
Roffelaarskade
Schaapskooi

Woudenberg: Klompenpad - Broekerpad en Oudenhorsterpad (13km).

GPS
Routebeschrijving

Het Broekerpad en het Oudenhorsterpad zijn zgn. Klompenpaden, men kan deze 2 paden aanééngesloten lopen waardoor er een rondwandeling ontstaat van 13km.
Van Partycentrum Schimmel vertrekt de route, hier staat ook een informatiebord over het Oudenhorsterpad.
Bij de overgang van het Valleikanaal volgen we de oever van het kanaal, welke we even later oversteken, we lopen nu op de oude Liniedijk en passeren Lambalgen.
Bij de volgende brug gaan we rechtdoor en volgen zowel het tracé van het Oudenhorsterpad als het Broekerpad. Bij de brug aan de Broekerweg gaan we links de brug over en volgen nu het Broekerpad dat ons over de Luntersebeek voert naar Huize Woudenberg.
We verlaten Woudenberg via de Nieuwstraat en komen weer uit bij de brug van het Valleikanaal waar we eerder langskwamen. We lopen wederom over de Liniedijk naar de brug bij de Broekerweg en gaan nu rechtdoor verder langs het Valleikanaal.
Even later verlaten we het kanaal en lopen rechts door het weiland naar de Boerenstee (een B&B) en wandelen verder langs de hoeve Groot Oudenhorst. Bij het tunneltje lopen we omhoog naar het tracé van de oude spoorlijn Amersfoort-Kesteren en blijven dit tracé geruime tijd volgen.
Bij de Brinkkanterweg verlaten we de oude spoorlijn en gaan rechts waarna we de hoeve De Beek passeren, een prachtige oude boerenhoeve uit 1880 die bezocht kan worden. Bij de brug over het Valleikanaal gaan we links en komen weer uit bij het startpunt van deze gecombineerde klompenwandelingen. Onderweg passeren we op de Liniedijk nog een opengestelde loopgraaf.

Valleikanaal
Huize Scherpenzeel
Luntersebeek
Loopgraaf