Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Soest: Pijnenburger & Lange Duin wandeling 15km.

 
Routebeschrijving

Deze mooie wandeling voert ons over het landgoed Pijnenburg, langs weilanden en door bossen naar de zandverstuivingen van de Lange Duinen.
De tocht begint bij de parkeerplaats aan de N-234 die van Bilthoven naar Soest loopt. Bij kilometerpaal 8.0 kunt u de Pijnenburgerlaan inrijden (bij een restaurant) en daar de auto parkeren net voorbij de parkeerplaats van het restaurant.
De wandeling loopt bijna geheel over bos-, grind- en zandpaden en in het gebied van de Lange Duinen over stukken stuifzand.
Over de fraaie Pijnenburgerlaan lopen we het gebied van de Hees binnen en komen we langs verschillende weilanden, naald- en loofbossen waar veel zoogdieren en vogels leven.
In het gebied van de Lange Duinen zien we zandverstuivingen en metershoge zandduinen met her en der grillig gevormde dennen.
Via een ander deel van het gebied de Hees loopt de wandeling weer terug naar het beginpunt van deze route.

Pijnenburgerlaan
Lange Duinen
Lange Duinen
De Hees

Soest: Klompenpad - Derde Erf 9km.

GPS
Routeinformatie

Het Derde Erf is een zgn. Klompenpadwandeling dat loopt door het gebied tussen Soest en Amersfoort, gedeeltelijk door de weilanden, daarna langs de rivier de Eem en vervolgens door de bossen en over een zandverstuiving. het heeft een lengte van 9 kilometer.
Bij het beginpunt van de route, aan de Birkstraat, is 't lastig parkeren. Achter boerderij Het Derde Erf, tevens het startpunt van deze route, staat een informatiebord over dit klompenpad.
Vanaf het begin loopt de route door de weilanden en we steken het spoor over waarna we opnieuw door de weilanden naar de oevers van de Eem wandelen. Lopend over een jaagpad volgen we de Eem.
Na de Eem wandelen we over een dijk en over smalle paden terug naar de Birkstraat. Deze steken we over en lopen de bossen in langs het Bosbad Birkhoven. Daarna passeren we een fraaie grote bosvijver waar we bijna geheel omheen lopen.
De route loopt daarna verder door de bossen waarna we uitkomen bij de grote zandverstuiving van de Korte Duinen. Wisselend omhoog en omlaag lopen we over deze duintoppen.
Na dit duingebied wandelen we verder door de bossen om even later weer tussen de weilanden door naar het startpunt van deze zeer gevarieerde te lopen.

Markering
Derde Erf
Eem
Bosvijver
Korte Duinen