Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Schalkwijk: Klompenpad Vuylcoppad 8km.

GPS
Routeinformatie

Het Vuylcoppad is een zgn. klompenpad dat start in Schalkwijk op het kerkplein bij de H. MichaŽlkerk (Jhr. Ramweg).
Vanaf het kerkplein wandelen we via een bruggetje de Schalkwijkse wetering over en lopen dan direct een weiland in.
Dit "pad" loopt dwars door verschilende weilanden en gaan we geruime tijd volgen en loopt vaak langs enkele sloten of vaarten.
Bij de Achterdijk aangekomen lopen we een klein stukje over de weg en lopen dan weer een pad op langs een weiland richting een Inundatiekanaal. Bij dit kanaal aangekomen gaan we het pad langs het kanaal volgen en passeren we het fort Werk aan de korte Uitweg.
Even later steken we de Lange Uitweg over en lopen aan de andere zijde van het kanaal verder.
Na geruime tijd lopen we een klein bosgebied binnen en lopen over een breed vlonderpad door een moeras en watergebied. In dit watergebied staan veel oude bomen en boomstronken in het water.
Aangekomen bij de Schalkwijkse Wetering steken we deze over en lopen de Kaaidijk op en passeren enkele boerderijen en na een tijdje het kleine kasteel Vuylcop.
Kasteel Vuylcop is een woontoren uit de 13/14e eeuw en rond deze woontoren ligt een kleine slotgracht.
Even later steken we de Schalkwijkse Wetering weer over en lopen terug naar het bruggetje voor de kerk waar we dit klompenpad begonnen.

Door de weilanden
Door de weilanden
Inundatiekanaal
Vlonderpand
Kasteel Vuylcop


Schalkwijk: Klompenpad Lint- en Liniepad 9km.

GPS
Routeinformatie

Het Lint- en Liniepad is een klompenpad dat start in Schalkwijk op het kerkplein bij de H. MichaŽlkerk (Jhr. Ramweg).
Vanaf het kerkplein wandelen we via een bruggetje de Schalkwijkse wetering over en gaan deze wetering naar links volgen.
Vlak voor de spoorwegovergang gaan we naar rechts en lopen de polder Blokhoven binnen over de Tetwijkseweg wat later een fietspad wordt. We lopen hier tussen de rietkragen, weilanden en enkele fruitbomen door.
Bij de Achterdijk aangekomen lopen we het terrein op van het "Werk aan de Groeneweg" een verdedigingsstelsel dat is aangelegd tussen 1914 en 1918 ter verdediging van het verderop gelegen fort bij Honswijk. Op het terrein staan verschillende bunkers en er is een beleefroute over het terrein over de geschiedenis van dit onderdeel van de Hollandse Waterlinie.
Daarna lopen we verder over een pad onderaan de Lekdijk langs de rivier de Lek tot aan Fort Honswijk, we lopen langs de fortgracht om Fort Honsdijk heen en bij de Gedekte Gemeenschapsweg wandelen we verder naar het kleine fort Lunet aan de Snel waar we links het pad langs het Inundatiekanaal gaan volgen.
Na een tijdje zien we rechts een overstapje en lopen we door een weiland langs een sloot naar de Achterdijk. Na een stukje Achterdijk gaan we opnieuw rechts via een opstapje het weiland in en blijven het pad door het weiland volgen. Steken de Blokhovensche Wetering over en wandelen richting Schalkwijk.
In Schalkwijk wandelen we weer naar de kerk waar we dit klompenpad begonnen.

H. MichaŽlkerk
polder Blokhoven
Werk aan de Groeneweg
Langs Lekdijk
Blokhovensche Wetering