Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Leersum: Leersumse Plassen-route 7km.

   

De Leersumse Plassen-route is een Staatsbosbeheer wandeling die loopt door het gebied van het Leersumse Veld en de daarin gelegen Leersumse Plassen, de wandeling gaat over onverharde paden.
De route begint bij De Veldschuur, een informatiekiosk die maar beperkt open is, gelegen aan de Maarnse Weg (N226) tussen hectometerpaatjes 61,6 en 61,7, waar volop parkeergelegenheid is.
De route is gemarkeerd met groene paaltjes en is daardoor makkelijk te lopen, volgens een oplettende wandelaar is Staatsbosbeheer momenteel bezig om de paaltjes geel te maken!!!
Na de start loopt u door een bosrijk gebied waarna al snel de eerste van de drie plassen zichtbaar worden, regelmatig kunt u d.m.v. overstapjes naar de oevers van de plassen lopen.
Bij de observatiehut heeft u kans diverse soorten watervogels te zien, verderop loopt u langs een ecologische akker waar afwisselend haver en rogge wordt verbouwd, vervolgens loopt u langs het bos en over open heidegebieden waar u voorbij de wildroosters grazende koeien kunt aantreffen.

Leersumse Plassen
Rietvelden
Leersumse veld
Grazende koeien


Leersum: Heuvelrugroute 20/24 km.

 
Routebeschrijving

De Heuvelrugwandeling is een rondwandeling die loopt over de Utrechtse Heuvelrug tussen Leersum en Amerongen. De tocht loopt bijna geheel over onverharde paden en is redelijk heuvelachtig, de route begint in Leersum tegenover het restaurant Darthuizen op de Burgemeester v.d. Boschlaan waar parkeerruimte is.
Al snel na de start van de wandeling passeren we een zeer grote, midden in het bos gelegen, graftombe en vrij snel daarna de zeer fraaie Uilentoren, een uitzichttoren die beklommen kan worden, daarna loopt de route verder door een stiltegebied.
Wisselend door de bossen en lopend over open heide en zandvelden loopt de route verder langs een Schaapskooi in de richting van Amerongen, bij de Schaapskooi kan men beslissen of men de wandeling met 4 kilometer wil bekorten.
Onderweg passeren we de fraaie kastelen van Zuylenstein en Amerongen en een opmerkelijke plek langs de route is de plaats waar in vroegere tijden een galg heeft gestaan, 't Gerecht, de resten van de galg worden aangegeven.
Daarna loopt de wandeling langs een pannenkoekhuis en een opengewerkte grafheuvel naar de top van de 69 meter hoge Amerongse berg en verder over heuvelachtig terrein naar het natuurgebied van het Leersumse veld.
Over het Leersumse veld, tussen twee grote watervennen door en langs een paar zwerfkeien, loopt de wandeling verder naar het natuurgebied van het Breeveen om vervolgens over enkele heuvels terug te keren naar het startpunt aan de Burg. v.d. Boschlaan.

Graftombe
Uilentoren
Kasteel Amerongen
't Gerecht