Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

De Klomp: NS-wandeling - Grebbelinie 18km.

GPS
Routebeschrijving

De Grebbelinie-route is een rondwandeling van de NS, die vanaf De Klomp, grotendeels rond de gemeente Renswoude loopt en bijna geheel over verharde paden.
De route begint bij het station Veenendaal-De Klomp waar parkeergelegenheid is, een route beschrijving is verkrijgbaar bij het station of te printen vanaf de NS-internetsite, de route wordt met geel-rode blokjes of strepen aangegeven.
Kort na het station volgt u 1,5 km lang een fietspad, waarna u bij een kade van de Grebbelinie komt. De Grebbelinie is een verdedigingsstelsel, die in de 18de eeuw werd aangelegd tussen Rhenen en Amersfoort. De lager gelegen Gelderse Vallei kan zodoende makkelijk onder water worden gezet om de vijand tegen te houden. De linie is dus een stelsel van dijken en kaden met sluizen en dammen, die na de Tweede Wereldoorlog zijn nut verloor. Momenteel worden de forten, kaden, dijken, sluizen en dammen grotendeels gerestaureerd.
Het pad loopt grotendeels over één van de linie-dijken en we passeren regelmatig sluizen en dammen. Tevens loopt de tocht dwars door het voormalige legerkamp: De Daatselaar. Onderweg passeren we regelmatig kleine poelen die aangelegd zijn voor kikkers, padden en salamanders, maar ook Libellen en Waterjuffers komen we hier tegen.
Het pad loopt na de sluis in de Luntersebeek, over een stukje asfalt naar de Emminkhuizerberg, een restant uit de ijstijd, langs het fort Schalmdijk naar het kleine natuurreservaat: Het Meeuwenkampje. Vervolgens via het eerder gemelde fietspad weer terug naar het station.

Grand Canal
Liniedijk
De Daatselaar
Luntersebeek