Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks
Netelenburgpad NS Landgoed Groeneveld Kasteelpark Groeneveld NS De Vuursche

Baarn: Klompenpad - Netelenburgpad 5,5km.

GPS
Informatie

Het Netelenburchpad is een klompenpad dat begint bij het Gemaal Zeldert, vlakbij Zuidereind 35 te Baarn.
Vanaf de picknickplaats bij het gemaal Zeldert lopen we direct door een klaphek de dijk op langs de Eem en blijven dit dijkpad een tijdje volgen.
We passeren even later de boerderij Netelenburch en hebben daarna fraaie uitzichten over het polder landschap en de rivier de Eem.
We lopen door het natuurgebied de Wolkenberg van Natuurmonumenten. Het dijkgedeelte bij het Zuidereind maakte vroeger deel uit van de Grebbelinie die liep van Rhenen tot Bunschoten-Spakenburg.
Na het Zuidereind verlaten we de Eemdijk en lopen over een stille weg en passeren enkele boerderijen waaronder de op een terp gebouwde boerderij Grimmenstein uit de 18e eeuw.
Na Grimmestein verlaten we de weg en lopen dwars door de weilanden langs de kreek Zeldrecht en via enkele opstapjes lopen we van weiland naar weiland. Voor de afsluiting van de Zuiderzee stond dit gebied regelmatig onder water door overstromingen.
Na een klein stukje asfalt lopen we opnieuw de weilanden in en via enkele koeienpaden lopen we naar de Wijde Wetering waar we op de Slaagseweg uitkomen.
Vanaf hier lopen we weer terug naar het Gemaal Zeldert waar we dit klompenpad begonnen.

Hoeve Netelenburch
Eemdijk
Opstapje
Wijde Wetering
Gemaal Zeldert

Baarn: NS wandeling Groeneveld 15km.

GPS
Routebeschrijving

Vanaf het station van Baarn lopen we naar de Wilhelminalaan en lopen langs de fraaie villa's van Hoog-Baarn.
We passeren de Wilhelminavijver het hoogste punt van Baarn.
Na de vijver en het plantsoen lopen we verder door deze wijk en steken even later de drukke Amsterdamse Straatweg (N221) over.
Vanaf hier lopen we het park van kasteel Groeneveld binnen en passeren de ijskelder van het kasteel dat nu een verblijfplaats is voor vleermuizen.
Daarna lopen we langs de Ossenstal en komt het kasteel zelf in zicht. Kasteel Groeneveld uit 1710 is in 2012 gerestaureerd en nu in beheer bij Staatsbosbeheer. Het landgoed rond het kasteel is ongeveer 130 ha en wordt ook beheerd door Staatsbosbeheer. De tuin van Groeneveld werd aangelegd in de Hollandse Barokke stijl, die wordt gekenmerkt door strenge geometrische vormen en imponerende oprijlanen. Langs verschillende waterpartijen lopen we naar de Wijnberg en verlaten dit fraaie park.
Daarna steken we de spoorlijn Hilversum-Baarn over en lopen de bossen in. Via de brede boslaan Slingerdreef lopen we verder door de bossen en steken even later de eerder genoemde spoorbaan weer over.
Even later lopen we onder de drukke A27 door en via verschillende bospaden lopen we naar het heide gebied van de Zuiderheide en passeren het theehuis 't Bulk.
Daarna steken we de Zuiderheide over en lopen naar de Westerheide die we eveneens oversteken. We passeren enkele grafheuvels en een grote zwerfkei. Onderweg zien we verschillende grazers.
Langs de Bussumerheide lopen we naar Crailoo en voor de Crailose Brug lopen we een woonwijk in van Hilversum Noord. Even later komen we bij het station Hilversum-Mediapark waar deze NS-wandeling eindigt.
Station Baarn
Kasteel Groeneveld
Zuiderheide
Zwerfsteen
Station Media Park

Baarn: Kasteel Groeneveld 10km.

 
Routebeschrijving

Deze wandeling voert ons door het prachtige landschapspark van kasteel Groeneveld te Baarn.
Bij het uit 1703 daterende kasteel is een groot landgoed dat is aangelegd in de Engelse landschapstijl.
De wandeling loopt langs vijvers en kronkelende beekjes, afgewisseld met bos, weiland en akkers.
Vanaf het kasteel wandelen we langs de slotgracht door het park, over de wijnberg met een fraai uitzicht en verder naar een statige eikenlaan. Door de bossen en langs weilanden steken we de spoorbaan over waarna we verder door de bossen lopen.
Langs bosven "De Pannekoekvijver" wandelen we verder langs verschillende bosgrachten waarna we, via een wirwar van paadjes en lanen, weer teruglopen richting het park bij het kasteel.
Door open weilanden en langs een fraaie beukenlaan wandelen we langs de ijskelder van het park en komen we langs de moestuin en de ossenschuur waarna we weer terug zijn op het kasteelplein waar deze route begint.

Kasteel Groeneveld
Pannekoekvijver
Beukenlaan
IJskelder

Baarn: NS-wandeling - De Vuursche 14km.

GPS
Routebeschrijving

Vanaf het station van Baarn lopen we onder de spoorbaan door en langs het Eethuys De Generaal.
Dit gebouw was vroeger het oude stationsgebouw langs deze spoorlijn en had zelfs een Koninklijke Wachtkamer voor de Koninklijke Familie.
Daarna lopen we het Baarnse Bos binnen en passeren al snel een grote vijver.
Even later lopen we over een kronkelpad, onder een haag van gesnoeide beukenbomen, richting de uitgang van het bos en voor ons ligt het paleis Soestdijk.
Langs de hekken van paleis Soestdijk wandelen we verder, door de bossen, naar het heidegebied De Stulp. Een heide- en stuifzandgebied met enkele vennen waar Charolais runderen grazen.
Na dit heidegebied wandelen we weer verder door de bossen en passeren op enige afstand het Pluismeer. Bij het informatiebord verlaten we even de route en lopen naar de vogelobservatiehut waar we een fraai uitzicht hebben over het Pluismeer en vele watervogels.
Als we verder lopen komen we langs de hekken van Drakestein en wandelen we even later het dorpje Lage Vuursche binnen. Veel oude boerderijen hebben hier een horecabestemming gekregen.
Als we de Lage Vuursche verlaten passeren we het Nivonhuis Koos Vorrink en lopen het Maartensdijkse Bos binnen. In dit bosgebied liggen enkele Dassenburchten en we passeren enkele waterkreken.
Even later passeren we het oude boswachtershuis en lopen we het Goois Natuurreservaat Zuid binnen. We lopen langs een oude zandafgraving en via een glooiend pad gaan we omhoog naar de Bosberg.
Bij de Bosberg dalen we af naar beneden en komen we uit bij station Hollandse Rading waar we de trein naar Hilversum nemen. In Hilversum stappen we over op de trein naar Baarn die ons weer terugbrengt naar het beginpunt.

Vijver Baarnse Bos
Paleis Soestdijk
De Stulp
Pluismeer