Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Austerlitz: Franse Put 12km.

GPS
Routebeschrijving

Op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer, langs de Woudenbergseweg bij Austerlitz, starten verschillende rondwandelingen. Enkele van deze wandelingen komen langs de nabij gelegen Pyramide van Austerlitz.
De Pyramide van Austerlitz is een door de soldaten van Napoleon gebouwde pyramide op n van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug, iets ten noord-oosten van het dorpje Austerlitz.
Op deze centrale plek in Nederland had de Franse generaal Auguste de Marmont in 1804 een legerkamp opgericht en liet zijn soldaten in de herfst van 1804 een duurzaam monument bouwen, een pyramideheuvel van zand en aarde. De bouw duurde 29 dagen. De pyramideheuvel kreeg een hoogte van 36 meter en op de top werd een 13 meter hoge houten obelisk geplaatst.
Omdat Marmont bang was dat de pyramide na zijn vertrek zou worden vernietigd liet hij een waterput slaan in de directe nabijheid en bouwde drie kleine huisjes waar drie gepensioneerde militairen met hun families werden gehuisvest. Zij ontvingen enige stuks vee en hadden het recht op een stukje grond voor eigen gebruik. De drie gepensioneerden werden geacht het gedenkteken te bewaken.
De omwonende gaven de heuvel de naam Marmontberg, deze naam werd later door koning Lodewijk Napoleon, veranderd in "Pyramide van Austerlitz".
Na een periode van verval werd in 1894 de houten obelisk vervangen door een stenen obelisk maar ook in de jaren hierna raakte de pyramide wederom in verval en men is sinds 2002 bezig met restauratie van de pyramide en de onderliggende aarden heuvel.
En van deze wandelingen, de Franse Put, loopt langs de eerder genoemde waterput.

Pyramide
Pyramide
Wallenberg
Bospad
Franse Put