Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Amerongen: Rondje Amerongen/Leersum 12km.

 
Routebeschrijving

Een rondje Amerongen/Leersum is een rondwandeling die loopt door de oude dorpskern van Amerongen, door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug naar Leersum en vervolgens langs oude boerderijen, schaapskooien en een kasteel weer terug naar Amerongen.
De tocht loopt wisselend over verharde- en onverharde paden met in het begin een stevige klim, de route begint in Amerongen bij de ingang van het kasteel waar voldoende parkeerruimte is.
Vanaf het kasteel Amerongen loopt de wandeling door de oude monumentale dorpskern van deze plaats en vervolgens naar bossen van de Utrechtsche Heuvelrug.
Door de bossen lopen we verder bergopwaarts en komen we langs verschillende grafheuvels.
Lopend tussen de bomen dalen we af naar de gemeente Leersum waar we langs de oude kerk wandelen naar de Boerenbuurt, hier wandelen we langs fraaie oude boerderijen en zien we enkele oude schaapskooien.
Via een bosrijk gedeelte loopt de route door een mooie beukenlaan langs en rond de ridderhofstad Zuylestein en vervolgens komen we langs oude, verbouwde tabaksschuren.
Langs de oude stalhouderij en logement "De Roode Leeuw" lopen we terug naar het kasteel van Amerongen, het begin van deze rondwandeling.

Gezicht op Amerongen
Portierswoning Huize Zuylestein
Informatiepaal Grafheuvels
Poortgebouw Zuylestein