Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

NS-wandeling - Vechtdal (2dg) 18,5 + 16km.

GPS
Routebeschrijving

Deze Vechtdalwandeling is een 2-daagse NS-wandeling van station MariŽnberg via Ommen naar station Dalfsen.

1e etappe: MariŽnberg - Ommen 18,5km
Vanaf het station van MariŽnberg wandelen we door MariŽnberg en via de Oudeweg lopen we naar het MariŽnberg-Vechtkanaal. We steken dit water over en gaan dit water een stukje volgen. We passeren al snel een kleine stuw met een vistrap.
Aangekomen bij de Overijsselsche Vecht verlaten we deze rivier en lopen via verschillende bospaden door het natuurreservaat Beerzerveld.
We passeren het recreatiepark Beerze Buiten en wandelen verder naar het buurtschap Beerze over een paar stille landwegen.
Dan lopen we het Landgoed Beerzerzand binnen en blijven oververharde paden door dit bosgebied voorlopig het beeld bepalen. Hier kunnen we ook kiezen tussen de vlakke route of over een aantal fikse stuwwallen waarna we weer uitkomen bij de Overijsselsche Vecht.
Nadat we een camping zijn overgestoken gaan we enige tijd een zijarm van de Vecht volgen via een aantal heuvelachtige paden door het bosgebied van de Junne Belten. Geruime tijd later passeren we het buurtschap Junne.
Na Junne lopen we verder door het bosgebied van De Heetdelle en passeren enkele stuifduinen en bosmeertjes. Weer aankomen bij een zijarm van de Vecht steken we bij de Beerzeweg de spoorlijn MariŽnberg-Ommen over en lopen richting de stuifduinen van De Sahara.
Vlak voor deze stuifduinen lopen we echter een bosgebied binnen en via verschillende bospaden bereiken we het recreatiepark Besthmenerberg en even later het buurtschap Besthmen.
Na Besthmen wandelen we verder over enkele stille asfaltwegen en komen even later aan bij de eerste huizen van Ommen.
Via de Bergweg en De Kamp lopen we naar het station van Ommen waar we de eerste etappe van deze Vechtdal wandeling beŽindigen.

Station MariŽnberg
Vechtkanaal
Landgoed Beerzerzand
Overijsselsche Vecht
De Sahara


2e etappe: Ommen - Dalfsen 16km
Vanaf het station Ommen wandelen we al snel het bosgebied de Havezate Het Laer binnen.
We passeren al snel een oude IJskelder en even later een stuw en een paar bosmeertjes. Daarna steken we een zijarm over van de Beneden Regge en komen we bij een zichtpunt richting het landhuis Het Laer.
Even later passeren we de Motteheuvel Laarburg en steken de Beneden Regge over bij een oud Tolhuis.
Voorbij een bungalowpark lopen we het bosgebied binnen van Vilsteren en na verschillende heuvelachtige bospaden bereiken we het dorp Vilsteren.
In Vilsteren maken we (zoals in de omschrijving staat) een klein rondje door een natuurgebied met rivierduinen langs de Vecht. Hier passeren we ook de Molen en de Koepel van Vilsteren en even later een uitzichtpunt over het Vechtdal.
Na Vilsteren steken we bij een stuw en de Waterschapsbank de Overijsselsche Vecht over, passeren het hotel en congrescentrum Mooirivier en lopen verder over de Oude Oever. Geruime tijd later passeren we een uitkijktoren over het Vechtdal nadat we langs een oude Vecht arm zijn gelopen.
Bij het buurtschap Ooster-Dalfsen passeren we een pluk en theetuin en wandelen we verder richting Dalfsen.
Vlak voor Dalfsen passeren we de visvijvers van Bellingeweer en lopen we naar de dijk langs de Overijsselsche Vecht.
Dan lopen we Dalfsen binnen en wandelen langs de kerk en even later door het centrum van Dalfsen. Daarna steken we de Vecht weer over en lopen we naar het station van Dalfsen waar we de 2e etappe van de Vechtdalwandeling beŽindigen.

IJskelder
Vilsteren
Waterschapsbank
Uitkijktoren
Vechtbrug Dalfsen